Torek, 10. september 2019

Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

V začetku septembra smo v Loškem muzeju Škofja Loka na povabilo Občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina ob letošnji 100-letnici romana Visoška kronika pripravili večer s predavanjem o dr. Ivanu Tavčarju. Kustosinja za zgodovino, Biljana Ristić, je pripravila predavanje o življenju in delu Ivana Tavčarja in ob tem navedla nekaj zanimivih podatkov o tem, kako so Ivana Tavčarja dojemali njegovi sodobniki.

Na predavanju je izpostavila nekaj dnevnikov, spominov in pisemske korespondence Ivana Hribarja, zakoncev Govekar, Marje Borštnik in ostalih. Tavčarjevi sodobniki so ga osebnostno zelo različno doživljali in opisovali. Za nekatere je bil izrazito temperamenten, vihrav, nastopaški in oster v debatah. Spet drugi so ga doživljali kot ponosnega, živahnega in iskrenega pisatelja, politika in domoljuba. Vseskozi pa je pri dojemanju Tavčarjeve osebnosti v ospredju njegova navezanost na rodni kraj in Poljansko dolino. Še posebej potem, ko sta zakonca Tavčar kupila dvorec na Visokem in tam preživljala svoje proste dneve in sprejemala visoke goste.

Po predavanju, ki se ga je udeležilo precejšnje število ljudi, je kustosinja obiskovalcem predstavila tudi najnovejšo dopolnitev stalnih muzejski zbirk na Visokem. Loški muzej je ob 100-letnici Visoške kronike pripravil manjši pregled večjih gledaliških uprizoritev Visoške kronike v Škofji Loki in v Poljanski dolini.