Sreda, 6. marec 2024

Prepleti kozmosa Barbare Kastelec v Žireh

Pelod Nypa Fructicans, 2018, akril na platno, detajl
Pelod Nypa Fructicans, 2018, akril na platno, detajl

V soboto, 2. 3. 2024, ob 19. uri se je v prostorih Delavsko Prosvetno Društvo Svoboda v Žireh zgodilo odprtje razstave likovnih del slikarke Barbare Kastelec z naslovom Prepleti kozmosa. Razstavo je otvoril kustus Loškega muzeja Boštjan Soklič, v kulturnem programu pa je nastopil Moški pevski zbor Alpina.

Na razstavi si je moč ogledati preko 30 del iz dveh ciklov (Pelodi, Semena), izvedenih v različnih slikarskih tehnikah (akril na platno, akvarel, gvaš, mešane tehnike), ki so nastala med leti 2012 in 2017. Izbor del se vsebinsko povezuje z razstavo Nevidni sopotniki, ki jo je pred dvemi leti organiziral Loški muzej Škofja Loka v prostorih Galerije Ivana Groharja. O živopisnih podobah Barbare Kastelec je kustos Loškega muzeja zapisal sledeče:

“Slikarka Barbara Kastelec že leta sistematično in ciklično raziskuje, likovno razvija ter razkriva očem skrite preplete mikro in makrokozmosa. V svojih delih raziskuje vsebine in tematike na meji med umetnostjo in dokumentarnimi prikazi ekosistemov medsebojno povezujočih se zemeljskih organizmov. Dela Barbare Kastelec so prikaz večnega spreminjanja sveta, tako notranjega (lastnega) kot zunanjega. Želja po natančnosti upodobitve in potreba po botanični prepoznavnosti (Semena, Pelodi) jo usmerja k fotorealizmu in minuncioznim detajlom, ki jih druži s širokopoteznimi nanosi v živahnemu koloritu. Umetnica se pod vplivom znanstvene izkušnje zagnano posveča upodabljanju kompleksnih duševnih procesov, ki jih doživlja, upodobljeni organizmi pa so umetniške prispodobe in vizualne inkarnacije arhetipskih stanj, ki jih pri tem odkriva. Umetničina domišljijska barvna interpretacija flore in favne je svobodna, samosvoja in razposajena.”

Razstavo likovnih del Barbare Kastelec v prostorih DPD Svoboda v Žireh, ki bo na ogled do 31. marca letos, si lahko ogledate vsako soboto in nedeljo med 9. in 12. uro ali po predhodnem dogovoru.

 

Barbara Kastelec (1976)

Barbara Kastelec je leta 2001 zaključila študij slikarstva, novih medijev in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala na področju slikarstva in filozofije, leta 2004 pa končala še podiplomski študij in tako pridobila naziv magistrice slikarstva. Istega leta je vodila mednarodni projekt Let’s realize the White Paper Trough Art, ki so ga izvedli v Vroclavu na Poljskem v okviru programa EU Youth for Europe. Poleg samostojne prakse od leta 2005 deluje kot voditeljica slikarskih tečajev za otroke, mladostnike in odrasle. Od leta 1997 razstavlja tako po Sloveniji kot tudi v tujini. Njena umetniška produkcija vključuje področja slikarstva, ilustracije in videa. Je članica Zveze Društev Slovenskih Likovnih Umetnikov in Združenja umetnikov Škofja Loka. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Pripravil: Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja