Sreda, 6. september 2023

Razstava Ive Šubic - ilustrator v Galeriji Šivčeva hiša, Radovljica

Pravljica o Vanču (Ivan Potrč), Partizanska knjiga, 1973, gvaš. Hrani Galerija Šivčeva hiša, Radovljica. <em>Foto: Miran Kambič</em>
Pravljica o Vanču (Ivan Potrč), Partizanska knjiga, 1973, gvaš. Hrani Galerija Šivčeva hiša, Radovljica. Foto: Miran Kambič

Razstavo ilustracij Iveta Šubica, ki smo jo v Loškem muzeju pripravili ob umetnikovem 100. jubileju, 28. septembra 2023 prenašamo v Galerijo Šivčeva hiša v Radovljici.

V Galeriji na gradu (Loški muzej) je bil prvič predstavljen izbor ključnih del iz celotnega umetnikovega ilustratorskega opusa. V arhivskem delu razstave je bilo predstavljeno Šubičevo angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Bil je namreč pobudnik ustanovitve Združenja umetnikov Škofja Loka (ZUŠL), pobudnik in predsednik Groharjeve slikarske kolonije, avtor javnih spomenikov, akter v kulturni politiki, prejemnik Prešernove nagrade in še mnogo več.

Ob prvem prenosu razstave junija 2023 v Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu smo jo dopolnili z umetnikovimi slikarskimi deli iz zbirk Loškega muzeja, KGLU in privatnih zbirk.

Tokrat v sodelovanju z Muzeji radovljiške občine pripravljamo razstavo, ki se bo vsebinsko navezala na poslanstvo Šivčeve hiše, ki že od 70. let prejšnjega stoletja sistematično zbira ilustracije za otroško in mladinsko literaturo ter danes hrani njeno največjo zbirko v Sloveniji. Poleg širokega nabora knjižne ilustracije Iveta Šubica bo na ogled tudi izbor skic, ki obiskovalcu ponudi nekaj uvidov v postopke in proces umetnikovega dela.