Torek, 3. maj 2022

Razstava Maje Šubic Skopolamin v Idriji

Razstava Maje Šubic Skopolamin v Idriji

Z razstavo svojih likovnih del se v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji predstavlja loška slikarka in članica Združenja umetnikov Škofja Loka Maja Šubic. Na Idrijo umetnico veže eden prvih otroških spominov v povezavi z likovno kolonijo, ki jo je tam obiskala z očetom – slikarjem Ivetom Šubicem.

Avtorica je razstavo likovnih del na temo rastlinskega sveta v tehnikah akvarela in freske posvetila italijanskemu naravoslovcu Scopoliju, ki je deloval kot zdravnik v Idriji v 18. stoletju. Osrednje mesto pripada upodobitvam kranjskega volčiča, kranjske bunike ali male norice (Scopolia carniolica), strupene rastline iz družine razhudnikovk. Naslov razstave izhaja iz alkaloida skopolamina, skrivnostne antične učinkovine, poimenovane po rodu rastlin Scopolia, iz katerega so omenjeno drogo pridobivali. Skopolamin se nahaja tudi v navadnem kristavcu, o katerem je pisal že Janez Vajkard Valvasor, ker je bil ena od mnogih sestavin tako imenovane čarovniške masti, s pomočjo katere so čarovnice “letale” na goro Klek. Razstavo dopolnjuje filatelistična razstava na temo Scopoli – Linne – Darwin. Na pošti 5280 Idrija bo 7. aprila 2022 v uporabi še priložnostni še Skopolamin.

Maja Šubic (1965) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1990 diplomirala pri prof. Emeriku Bernardu. Po akademiji se je začela intenzivneje ukvarjati s freskoslikarstvom in knjižno ilustracijo. V zadnjih dvajsetih letih je raziskovala Charlesa Darwina in njegovega deda Erazmusa. Njunemu življenju in delu je posvetila številne projekte, ki obsegajo dela v različnih medijih, kot so freske na lehnjaku in keramiki, dela v akvarelni in akrilni tehniki ter animacijo. Kot samostojna ustvarjalka živi in dela v Škofji Loki in Poljanah.

Razstava Maja Šubic Skopolamin je v Razstavišču Nikolaja Pirnata na ogled do 8. maja 2022.

Pripravil: Boštjan Soklič