Četrtek, 14. marec 2024

Razstava nagrajenca Prešernovega sklada Tomaža Kržišnika (1943–2023) v Kranju

V četrtek, 29. februarja 2024, ob 18. uri, so v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju odprli razstavo NA POTI od risbe do slike, od gline do lutke, od knjige do scene. Na ogled je izbor del iz opusa vsestranskega vizualnega umetnika in nagrajenca Prešernovega sklada Tomaža Kržišnika. Umetnika in njegovo prakso je predstavila kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik, odprl pa jo je pesnik Milan Dekleva. Izbrana dela pokrivajo področja slikarstva, risbe, oblikovanja in grafike.

Tomaž Kržišnik je bil slikar in ilustrator, oblikovalec, scenograf in univerzitetni profesor. Po končani Višji pedagoški šoli je študiral v Varšavi na Akademiji lepih umetnosti. Tam je leta 1968 opravil magisterij iz knjižne ilustracije. Pripadal je umetniški generaciji, ki se je izobraževala na različnih akademijah v Evropi ter v naš prostor vpeljala vizualne govorice in načine iz evropskih umetniških centrov. V Sloveniji se je Kržišnik uveljavil s svojo izjemno, večplastno in vedno prepoznavno avtorsko risbo, s pretehtanimi barvitimi grafikami, ilustracijami ter načrtovanjem notranje opreme (Grad Tabor nad Laškim, Kapela sv. Barbare Trobni Dol, Božji grob v Trnovem, Keramična stena DURS, Novo mesto) in prostorskimi instalacijami, npr. fontano za Bežigradom v Ljubljani. Vrhunsko je oblikoval znak tovarne Alpina, rad je potoval in svoje impresije beležil s skicami in risbami. V obdobju 1988–2008 je poučeval vizualne komunikacije na ALUO, od 2002 kot redni profesor. Leta 1975 je prejel nagrado Prešernovega sklada za likovno podobo predstavitve grafične mape Zlata ptica, prve bibliofilsko zasnovene grafične mape, izvedene v tehniki sitotiska, pri nas. Bil je dobitnik Groharjeve nagrade, častni občan Žirov in član Združenja umetnikov Škofja Loka.

Razstava NA POTI od risbe do slike, od gline do lutke, od knjige do scene Tomaža Kržišnika bo na ogled postavljena do petka, 12. aprila 2024.

Pripravil: Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja

Tomaž Kržišnik, Piranska nostalgija, 2005, mešane tehnike
Tomaž Kržišnik, Piranska nostalgija, 2005, mešane tehnike