Četrtek, 10. december 2020

Regijska fotografska razstava Ujeti pogledi 2020

1. nagrada v kategoriji Naključje: Milan Mihalič, FKJP Kranj, naslov dela: Nekoč <em>Foto: Milan Mihalič</em>
1. nagrada v kategoriji Naključje: Milan Mihalič, FKJP Kranj, naslov dela: Nekoč Foto: Milan Mihalič
2. nagrada v kategoriji Naključje: Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Tudi on tega ni pričakoval <em>Foto: Janez Podnar</em>
2. nagrada v kategoriji Naključje: Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Tudi on tega ni pričakoval Foto: Janez Podnar
Diploma v kategoriji s prosto temo je pripadla Petru Pokornu mlajšemu iz FK Anton Ažbe. <em>Foto: Peter Pokorn ml.</em>
Diploma v kategoriji s prosto temo je pripadla Petru Pokornu mlajšemu iz FK Anton Ažbe. Foto: Peter Pokorn ml.
1. nagrada v kategoriji s prosto temo: Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Slovo noči. <em>Foto: Janez Podnar</em>
1. nagrada v kategoriji s prosto temo: Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Slovo noči. Foto: Janez Podnar
2. nagrada v kategoriji s prosto temo: Janez Beguš, FK Anton Ažbe, naslov dela: Stopnice. <em>Foto: Janez Beguš</em>
2. nagrada v kategoriji s prosto temo: Janez Beguš, FK Anton Ažbe, naslov dela: Stopnice. Foto: Janez Beguš

V sredo, 9. decembra 2020, ob 18. uri smo virtualno odprli Regijsko fotografsko razstavo Ujeti pogledi, ki sta jo organizirala Javni sklad za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Škofja Loka in Foto klub Anton Ažbe Škofja Loka. Zaradi epidemioloških okoliščin je odprtje potekalo preko videokonference, projekcija izbranih in nagrajenih fotografij ter katalog pa sta objavljena na spletu. Regijska razstava Ujeti pogledi je rezultat razpisa, na katerega so se s svojimi deli prijavili številni gorenjski ljubiteljski in poklicni fotografi – člani gorenjskih fotografskih društev in skupin. Udeleženci so sodelovali s štirimi črno-belimi ali barvnimi fotografijami na dve določeni temi, prva je bila Naključje, druga pa prosta. V kategoriji Naključje smo prejeli 232 del, na prosto temo pa 262. Vseh prispelih del je bilo 494, sodelujočih avtorjev pa kar 66. Večina je aktivnih v svojih lokalnih fotografskih društvih in klubih. Na videokonferenci smo o prispelih fotografijah na razpis, pripravi in izpeljavi razstave ter pomenu gorenjske fotografije spregovorili župan Škofje Loke Tine Radinja, vodja območne enote JSKD Škofja Loka Aldo Komar, predsednik Foto kluba Anton Ažbe Izidor Jesenko in kustos Loškega muzeja Boštjan Soklič.

Fotografije smo sprejemali v digitalni obliki, za potrebe razstave v Galeriji Martinova hiša, pa smo jih izdelali v formatu 20 x 30 cm. Vse izbrane fotografije smo vključili v projekcijo ob odprtju razstave. Pred postopkom žirije je fotografije po kategorijah za ogled in oceno pripravil in razporedil Peter Pokorn mlajši, uveljavljeni fotograf in oblikovalec iz Škofje Loke ter član Foto kluba Anton Ažbe.

Nagrade za kategorijo Naključje so prejeli:

  • Milan Mihalič, FKJP Kranj, naslov dela: Nekoč
  • Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Tudi on tega ni pričakoval
  • Stanislav Perko, FK Tržič, naslov dela: Delimo si nebo

Diplome za to kategorijo pa Nik Bertoncelj in Sandi Novak, oba FD Jesenice, Klavdija Žitnik, FKJP Kranj, Aleš Frelih, FK Anton Ažbe, in Danica Novak, FK Jesenice.

Nagrade za kategorijo s prosto temo so prejeli:

  • Janez Podnar, FK Anton Ažbe, naslov dela: Slovo noči
  • Janez Beguš, FK Anton Ažbe, naslov dela: Stopnice
  • Peter Balantič, FK Tržič, naslov dela: Poplavljena pot

Diplome za to kategorijo pa Janez Ribnikar, FK Anton Ažbe, Marjan Debelak, Nejc Vidmar, Sandi Novak, vsi FD Jesenice, Peter Pokorn, FK Anton Ažbe.

Fotografije so ocenjevali Tomaž Lanišek in Vinko Skale, oba uveljavljena fotografa v slovenskem prostoru, ter kustos Loškega muzeja Škofja Loka Boštjan Soklič. Ta je ob razstavi Ujeti pogledi 2020 napisal sledeče:

Regijska fotografska razstava Ujeti pogledi je pomemben dogodek, ki širši javnosti predstavlja prerez aktualnega ustvarjanja na področju fotografije v gorenjskem prostoru, obenem pa odpira možnost medčloveškega in kulturnega dialoga. Čeprav predstavljena v virtualni obliki, je razstava vseeno dobra platforma za razvijanje individualnega razmišljanja, čustvovanja in hotenja tistih, ki jih fotografija zanima in ki se z njo ukvarjajo. Fotografska dela gorenjskih avtorjev ponujajo razgiban vsebinski in formalni diskurz, včasih provokativen, filozofski, vznemirljiv ali pa tudi ne. Izbrane podobe so individualni komentarji doživetij in sadovi fascinacij nad na videz še tako banalnimi situacijami, prizori in zapleti vsakdana. Vsa prispela fotografska dela, posebej pa izbrana in nagrajena, so izraz velikega vitalizma in ustvarjalne strasti, ki prežarja večino fotografij z intenziteto, enakovredno življenju. Avtorji motiviko podajajo v skladu s tendenco po najboljši ekspresiji lastnih poetik. To počnejo neposredno, prepričljivo in s polno mero optimizma, ki nam je v koronskih časih še kako potreben. Naj nas pred vstopom v novo leto fotografska dela gorenjskih avtorjev duhovno odprejo, umetniško navdahnejo in obogatijo.

Pripravil: Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja