Sreda, 20. junij 2018

Sukanje niti modernih umetnikov

Razstava Vmesni prostor
Razstava Vmesni prostor

16. junija se je v okviru Muzejske poletne noči in 37. Festivala idrijske čipke v idrijskem Filmskem gledališču zgodila premiera dokumentarnega filma Sukanje niti modernih umetnikov, režiserke in scenaristke Rahele Jagrič Pirc. Pri nastajanju filma je sodeloval tudi Loški muzej. Kustosinja Barbara Sterle Vurnik v filmu predstavlja čipko v kontekstu sodobne vizualne umetnosti, film je namreč med drugim črpal navdih in izbor avtorjev, ki jih je predstavljal, tudi iz nedavne razstave Vmesni prostor - refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah (kustosinja Barbara Sterle Vurnik, Galerija na Gradu, 2016). Kustosinja Mojca Šifrer Bulovec pa je za film izbrala dokumentarno gradivo iz arhiva Loškega muzeja, ki je bilo uporabljeno v filmu.

Vsebina filma:

Zadnje desetletje smo priča renesansi na področju čipke, zahvaljujoč slovenskim umetnikom, ki so inovativno prepoznali nove pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka.

Dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov nas popelje na vznemirljivo raziskovanje sveta sodobne čipke, ki je seglo na področja arhitekture, mode, notranjega oblikovanja, ilustracije in celo kulinarike.

Skozi intervjuje s slovenskimi umetniki, ki živijo od Ljubljane do Londona in New Yorka, bomo spoznali čipko kot simbol ustvarjalne dediščine, njeno moč in edinstven potencial prelivanja tradicionalne klekljane čipke v sodoben jezik umetnosti.

Vir in več o filmu: https://arsmedia.si/domov/sukanje-niti-modernih-umetnikov