Petek, 14. februar 2020

Sukanje niti modernih umetnikov

Dokumentarni film s prispevkom Loškega muzeja

Razstava Vmesni prostor – refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Razstava Vmesni prostor – refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah Foto: Fototeka Loškega muzeja

V soboto, 15. februarja 2020, ob 18.00 bo na sporedu 2. programa TV Slovenija dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov, ki je nekaj navdiha črpal tudi na naši razstavi Vmesni prostor – refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah (Galerija na Gradu, 2016, kustosinja: Barbara Sterle Vurnik). Pri filmu sta s prispevki in dokumentarnim gradivom sodelovali tudi kustosinji Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik in Mojca Šifrer Bulovec.

Intermedisjka razstava Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah je nastala v okviru osrednjega muzejskega interdisciplinarnega razstavnega projekta Vmesni prostor, ki je zajel več rasztavnih projektov na temo čipke nekoč in danes in se tako vključil v širše dogajanje ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA leta 2016 v Ljubljani. Razstava je izpostavljala razumevanje in vlogo čipke v delih sodobnih slovenskih umetnikov. Sodelovalo je 15 slovenskih avtoric in avtorjev: Manca Ahlin, Iniciativa ČIPke/Sara Šabjan, Tina Dobrajc, Sanja Grcić, Polona Maher, Arjan Pregl, Eva Petrič, Alenka Pirman, Irena Romih, Urh Sobočan, Arven Šakti Kralj Szomi, Nataša Tajnik, Metka Kavčič, Kamila Volčanšek in Nika Zupanc.