Četrtek, 29. april 2021

"Vedno je nosila klobuk"

Klobuček – damski oddelek Šeširja. Stojijo od leve proti desni: Vera Mlakar, modna kreatorka; Zofija Kogoj, modistka; Ludvik Mrak, oblikovalec; Ana Zaletel Žorž, pomočnica modistke; Iva Maček, pomočnica modistke; Marinka Štupnikar, kreatorka; Zinka Jenko, pomočnica modistke; Slavka Zorc, modistka iz Ljubljane; Minka Kramarič, pomočnica modistke; Marinka Košir, šivilja. Sedijo z leve proti desni: Ivanka Jazbec, modistka; Viktorija Tišler, modistka iz Ljubljane; Vera Mravlja, pomočnica modistke. Manjkajo: Tončka Hribar, modistka iz Ljubljane; Vida Zaletel, pomočnica modistke; Rozi Kavčič, modistka. Škofja Loka, 1971. <em>Foto: Tone Mlakar</em>
Klobuček – damski oddelek Šeširja. Stojijo od leve proti desni: Vera Mlakar, modna kreatorka; Zofija Kogoj, modistka; Ludvik Mrak, oblikovalec; Ana Zaletel Žorž, pomočnica modistke; Iva Maček, pomočnica modistke; Marinka Štupnikar, kreatorka; Zinka Jenko, pomočnica modistke; Slavka Zorc, modistka iz Ljubljane; Minka Kramarič, pomočnica modistke; Marinka Košir, šivilja. Sedijo z leve proti desni: Ivanka Jazbec, modistka; Viktorija Tišler, modistka iz Ljubljane; Vera Mravlja, pomočnica modistke. Manjkajo: Tončka Hribar, modistka iz Ljubljane; Vida Zaletel, pomočnica modistke; Rozi Kavčič, modistka. Škofja Loka, 1971. Foto: Tone Mlakar
Pokrivalo za sejem v Beogradu, 8. 10. 1976 <em>Foto: Zasebna last</em>
Pokrivalo za sejem v Beogradu, 8. 10. 1976 Foto: Zasebna last

Še danes marsikateremu Ločanu znana tovarna Šešir je bila ustanovljena leta 1921. V svojih 95 letih delovanja so tovarna in delavci prestali marsikaj, od svetovne gospodarske krize, delavske stavke leta 1935 in druge svetovne vojne do ustanavljanja novih obratov in odprtja nove proizvodne hale na Trati v Škofji Loki. Ob vsem tem pa se je Šešir približeval evropskemu vrhu kvalitete in mode ter se uveljavljal na mednarodnem tržišču.

"Izdelovanje damskih klobukov ni preprosto, zanj so potrebne posebne spretnosti, ki jih obvladujejo le najboljše modistke," so bile besede nekdanjega direktorja Šeširja. Vodja damskega oddelka, imenovanega Klobuček, je bila modistka iz Ljubljane Vera Mlakar. Skupaj z družino se je v 50. letih preteklega stoletja preselila v Škofjo Loko in začela delati v novem oddelku Šeširja.

Damski klobuki so v klobučarski industriji predstavljali največji izziv. Treba je bilo slediti modnim zapovedim in izdelati "pisano" kolekcijo, da se na cesti slučajno nista srečali ženski z enakim klobukom na glavi. Zato so nekateri zaposleni, med njimi tudi modna kreatorka Vera Mlakar, odhajali na sejme mode v Pariz, Milano, Torino, München, Beograd itd. Tam so dobili navdih za nove kolekcije, škofjeloška tovarna klobukov pa je svoje izdelke na nekaterih sejmih tudi razstavljala.

Šeširjeve kolekcije so tako bile vedno v koraku z evropsko modo klobukov, o njih pa je odmevalo tudi v časopisju. Tako Glas septembra 1968 poroča o novi jesenski kolekciji damskih klobukov, obarvanih v modne barve – rjavo, bež, sivi, rjasto rdečo in zeleno – ter izdelanih v italijanski modni smeri, ki je bila Jugoslovankam najbližja. Marca leta 1972 je ob novi kolekciji o Šeširjevih klobukih spregovorila modna kreatorka Vera Mlakar. Menila je, da Šešir v svetu mode ne zaostaja za ostalimi evropskimi državami in dodala modne smernice za poletje 1972:

Za poletje so zlasti moderne velike barete, Dior klobuki z veliki krajci, kape s ščitniki in pa seveda mornarske kapice, ki se bodo lepo ujemale z oblekami v mornarskem stilu in jim visoka moda daje letos prvo mesto.

Šešir je tako s pomočjo modistk, modnih kreatork in oblikovalcev sledil evropskim modnim trendom. Postal je svetovno znana tovarna klobukov, ki je svoje izdelke izvažala tudi preko morja.

Pripravila: Sara Šifrar Krajnik, študentka etnologije in kulturne antropologije

Literarura in viri:

  • Bogataj, L., Presenečenje iz Šeširja, Glas 25(26), 29. 3. 1972, str. 25.
  • Ristić, Biljana, "Kdor hoče biti lep kavalir, naj nosi klobuk znamke Šešir", spletni vir, dostop 4. 11. 2020.
  • S. Z., Novi modeli Šeširja za jesen in zimo, Glas, 21(72), 14. 9. 1968, str. 22.
  • Volčjak, M., Čudoviti damski klobuki iz Šeširja, Gorenjski glas, 53(89), 14. 11. 2000, str. 8.

Deli naprej