Torek, 7. september 2021

Videokotiček v muzejski dnevni sobi

Videokotiček v muzejski dnevni sobi <em>Foto: Sašo Kočevar</em>
Foto: Sašo Kočevar

V muzejski dnevni sobi imamo tudi videokotiček. Udobni stoli vabijo k ogledu zanimivih vsebin, ki se, muzejskemu utripu ustrezno, dodajajo in spreminjajo.

Spored predvajanj je določen, nič pa ni zapečateno; če si želite ogledati vsebino, ki je tisti dan ni na sporedu, za rokav pocukajte receptorko in le povejte, kaj vas muči.

Spored videokotička

TOREK IN ČETRTEK

Sklop FOTO LOKA

  • Dokumentarni film o Vlastji Simončiču
    Spomini na Vlastja Simončiča in njegovo delo, serija videointervjujev
     
  • Fotominute
    Nekajminutni videi, v katerih kustosi razstave Foto Loka predstavljajo razstavljajoče oziroma njihova dela.
SREDA IN PETEK

Sklop ROKODELCI

  • Delo v tovarni Šešir
    V Loškem muzeju Škofja Loka smo se v okviru projekta Zaljubljeni v ustvarjalnost, pri katerem smo sodelovali z Razvojno agencijo Sora – Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka, osredotočali na tradicijo klobučarstva na Loškem, tesno povezano tudi s tovarno klobukov Šešir. Posvetili smo se predvsem iskanju osebnih zgodb nekdanjih delavk in delavcev Šeširja. Raziskavo je pod strokovnim vodstvom kustosinje etnologinje Mojce Šifrer Bulovec opravila študentka etnologije in kulturne antropologije Sara Šifrar Krajnik, ki je intervjuvala nekdanje zaposlene oz. njihove svojce in na terenu zbrala in dokumentirala gradivo o Šeširju, ki ga ti hranijo. V filmu svoji osebni zgodbi predstavljata nekdanja delavca Vida Grah in Matjaž Rešek.
     
  • Mali kruhek, medeni kruhek
    Izdelovanje medenega peciva, imenovanega mali kruhek, je ena od pomembnejših rokodelskih veščin na Škofjeloškem. Danes ga obvladajo le še posameznice, zato je skrb za ohranjanje te dediščine še toliko večja. Izdelovanje malega kruhka in lesenih modelov je bilo leta 2018 vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine.
SOBOTA IN NEDELJA

Sklop MEŠANO

  • Obisk čebelje družine
    Čebelja družina se na naraven način razmnožuje z rojenjem. Iz panja izleti stara matica s polovico čebel in trotov ter se posede na bližnje drevo oziroma v našem primeru v Okrogli stolp Loškega gradu. Video prikazuje, kako smo jo s pomočjo čebelarja uspešno preselili.
     
  • 40 let Združenja umetnikov Škofja Loka
    Intervjuji z umetniki, ki so bili aktivni pri vzpostavitvi Združenja umetnikov Škofja Loka in/ali pozneje pri njegovem delovanju: Francem Berčičem - Berkom, Simonom Mlakarjem, Agato Pavlovec in Majo Šubic.
     
  • Visoška kronika
    Kratki animirani film Visoška kronika v osmih minutah na duhovit in preprost način prikaže kompleksno vsebino istoimenskega romana Ivana Tavčarja ...
     
  • Sožitje na grajskem vrtu
    Idejni naslednik pedagoške dejavnosti uršulink na vrtu je grajski zaprti vrt na severovzhodni strani gradu. Zasnovan je bil že leta 2009, v okviru projekta Sožitje na grajskem vrtu pa je bil prenovljen po konservatorsko-restavratorskem načrtu z uporabo tradicionalnih znanj in postopkov ter naravnih materialov. Na njem so varovanci Sožitja – društva za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Škofja Loka pod mentorskim vodstvom posadili izbrana zelišča, vrt redno vzdrževali in nato iz posušenih rastlin izdelali milo in papir. Tako so pridobili osnovno vrtnarsko znanje in delovne izkušnje, narejen pa je bil tudi korak k njihovi večji vključenosti v lokalno skupnost.