Sreda, 24. november 2021

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Loško ozemlje od leta 1945 do 1991

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Letošnjo osrednjo razstavo Loškega muzeja Škofja Loka v Galeriji na gradu in stalnih zbirkah posvečamo 46 letom razvoja Škofje Loke in loškega območja v času Jugoslavije. Osvetljujemo obnovo med vojno poškodovanih objektov in gradnjo novih, razvoj gospodarstva in industrije, prikazujemo, katerih življenjskih potrebščin je primanjkovalo, katere proizvode so lahko ljudje kupovali v trgovinah in katere v tujini, kako so obdelovali zemljo, kaj so se otroci učili v šolah in kako je potekal vsakdanjik. Predstavljamo tudi vlogo vojašnice in vojske v Škofji Loki ter čas osamosvojitve in nastajanja nove slovenske države, posebno pozornost pa namenjamo razvoju in značilnostim kulturnega utripa Škofje Loke. Nekaj izbranih poglavij, kot so kmetijstvo in poljedelstvo, popularna glasba, otroštvo in praznovanje 1000-letnice Škofje Loke, preko vsebinskih dopolnitev predstavljamo v naših stalnih zbirkah. 

Poleg predmetov, bogatega fotografskega in časopisnega gradiva bodo prvič predstavljeni tudi spomini Ločanov na čas Jugoslavije in osamosvojitev Slovenije.

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa, v katerem o razstavi spregovorijo kustosi in kustosinje Biljana Ristić, Sara Šifrar Krajnik, Jože Štukl in Petra Čeh.

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve