Torek, 27. september 2022

Vizualni svetovi Mohorja Kejžarja

Mohor Kejžar, Smoke, 2018, olje na platnu
Mohor Kejžar, Smoke, 2018, olje na platnu
Gospodarska rast, 2018, olje na platnu
Gospodarska rast, 2018, olje na platnu
Tetraptih plavža v letnih časih, 2018, olje na platnu
Tetraptih plavža v letnih časih, 2018, olje na platnu

Mohor Kejžar, član Združenja umetnikov Škofja Loka, je študiral slikarstvo pri prof. Metki Krašovec in prof. Hermanu Gvardjančiču na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 2016 pa diplomiral pri prof. Milanu Eriču s temo motiva lobanje v tetoviranju.

Kot vizualni ustvarjalec izhaja iz figurativne umetnosti. Na loško likovno prizorišče je vstopil z likovnimi deli v duhu poparta in hiperrealizma, nato pa kmalu presenetil s poudarjeno osebnoizpovedno in refleksijsko poetiko, ob kateri je razvil povsem individualni likovni izraz.

Kejžarjeva interpretacija resničnosti je funkcionalna in osredotočena na vsebino. Nabor tehnik in motivov, preko katerih izpoveduje svoje poglede na svet, je širok in pluralen. Upodablja akte, portrete, soriške krajinske prizore, izdeluje karikature in ilustracije. Njegovo "realistično" podobarstvo, prežeto s fragmenti iz stripov in filmov, fotografij in televizije, je lahko umetelno impresionistično, lahko pa tudi ekspresivno ali plakatno. V svojem razvijajočem se in kontinuiranem opusu Mohor Kejžar prevzema različne načine umetniške produkcije in se poleg oljnega slikarstva izraža še s tetoviranjem, aibrushem, digitalno umetnostjo, pirografijo, fotografijo, videom in glasbo. Skoraj vsa njegova dela so podložena s humorjem in rahlo ironijo. S svojo vsestransko in pestro umetniško produkcijo je nedvomno svojevrsten fenomen med loškimi sodobnimi likovnimi ustvarjalci. Z izjemno inventivnostjo in izvedbeno odličnostjo se dokazuje na različnih področjih likovne umetnosti: izmika se ustaljenim slogovnim obrazcem, spontano prehaja iz enega tematskega sklopa v drugega, svojo likovno govorico pa premišljeno dopolnjuje z elementi, ki najustrezneje poudarjajo vsebinske razsežnosti obravnavane motivike.

Svoje znanje prenaša naprej z rednimi in občasnimi likovnimi delavnicami v Mladinskem dnevnem centru Blok v Škofji Loki in Groharjevi hiši v Sorici. Živi in dela v Sorici.

Pripravil: Boštjan Soklič