Petek, 27. marec 2020

Vlastja Simončič

Razstavni projekt Foto Loka / Loške impresije

Vtisi mesta, ob koncu 60. let 20. stoletja. <em>Foto: Vlastja Simončič</em>
Vtisi mesta, ob koncu 60. let 20. stoletja. Foto: Vlastja Simončič
Vtisi mesta, ob koncu 60. let 20. stoletja. <em>Foto: Vlastja Simončič</em>
Vtisi mesta, ob koncu 60. let 20. stoletja. Foto: Vlastja Simončič

Razstavni projekt Foto Loka / Loške impresije, ki ga v Galeriji na Gradu načrtujemo jeseni, zajema 120-letno obdobje razvoja fotografije na Loškem od njenih najzgodnejših začetkov do pregleda sodobnih fotografskih praks. Projekt je del raziskave, v okviru katere se raziskuje, dokumentira in digitalizira loško fotografsko umetnost.

V sklopu projekta nadaljujemo tudi z raziskavo o Vlastji Simončiču (1911–2000), ki je bil eden od začetnikov novinarske, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije na Slovenskem. Poleg poklicne (medicinske) fotografske dejavnosti je neprekinjeno gojil avtorsko razstavno fotografijo. Več kot 20 let je bil tudi sodelavec terminološke komisije SAZU za fotografsko-tehnično besedišče. Bil je soavtor učbenika o fotografiji in filmu za 8. razred osnovnih šol, ki je dočakal devet ponatisov. Mednarodni uspeh njegove inovativne pedagoške dejavnosti je natis učbenika Otroci fotografirajo brez kamere v treh svetovnih jezikih leta 1995.

Naša raziskava se osredotoča na Simončičevo življenjsko delo in njegov pedagoški angažma skozi spomine njegovih učencev. Gre za nadaljevanje proučevanja njegovega fotografskega opusa za analizo motivike in vsebinskih aspektov njegovih portretnih, umetniških in dokumentarnih fotografij.