Četrtek, 4. januar 2024

Zapustil nas je vizualni umetnik Nejč Slapar

Zapustil nas je vizualni umetnik Nejč Slapar

Sporočamo vam žalostno vest, da je v 79. letu starosti v Stražišču pri Kranju umrl vizualni umetnik Nejč Slapar. Bil je član Združenja umetnikov Škofja Loka in član Društva likovnih umetnikov Kranj.

Slapar je po končani gimnaziji v Kamniku študiral gradbeništvo na Višji tehnični šoli v Mariboru, nato pa se je preusmeril v grafično oblikovanje. Leta 1971 se je kot oblikovalec zaposlil v podjetju Gorenjski tisk v Kranju, kjer je delal do leta 1990.

Nejč Slapar je bil vsestranski ustvarjalec, ki je v svoji več kot 50-letni umetniški karieri pustil trajno sled na področjih slikarstva, grafike, filma in glasbe. V 70. letih prejšnjega stoletja je (s snemalcem Janezom Horvatom, Živkom Kladnikom ter Gašperjem Starcem) ustanovil filmsko skupino Ime, delujočo med leti 1970 in 1976. Posneli so več kratkometražnih igranih filmov (Do spoznanja, Rdeča kapica, Balada o mrtvecu, Dolgčas…) in zanje prejeli mnoge filmske nagrade v Jugoslaviji, Italiji in Avstriji. Bil je tudi eden prvih gorenjskih konceptualnih umetnikov. V sredini 70. let je v sodelovanju s pesnikoma Francetom Pibernikom in Francijem Zagoričnikom družil poezijo z likovno umetnostjo. Sodeloval je tudi s konceptualistično skupino West-East, znano po umetniških akcijah v javnem prostoru. 

Kot vizualni umetnik je prvič je razstavljal leta 1968 v Prešernovi hiši v Kranju. Do leta 2024 je imel že več kot sto samostojnih ter okoli 90 skupinskih razstav doma in v tujini. Za svoje ustvarjanje je prejel veliko nagrad in priznanj.

Njegovo umetniško delovanje je izšlo iz grafičnega oblikovanja, kjer je vedno znova preizkušal nove tehnične in oblikovne rešitve. Kot vizualnega umetnika so ga navdihovali principi pop ter op-arta in geometrijske abstrakcije. Loški muzej Škofja Loka je leta 2018 od umetnika za stalno zbirko pridobil serijo 31 risb z naslovom Knjiga mojih dni, 1978, tuš na papirju, iz Slaparjevega pop – art obdobja, pred novim letom pa je z odkupom sedmih Slaparjevih risb iz istega časa zbirko nadgradil še z njegovimi deli s področja vizualne poezije ter geometrijske abstrakcije.

Ob slovesu Nejča Slaparja kolektiv Loškega muzeja Škofja Loka vsem svojcem izreka iskreno sožalje.

Pripravil: Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja