Agata Pavlovec

(1973)

Agata Pavlovec <em>Foto: Anja Fabiani</em>
Agata Pavlovec Foto: Anja Fabiani

Agata Pavlovec se je po končani gimnaziji vpisala na Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer likovna pedagogika, leta 1996 pa na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstavlja svoja dela, sodeluje na različnih skupnih razstavah, kolonijah, delavnicah in likovnih festivalih. Prav tako deluje na gledališkem področju, kjer dela z različnimi gledališkimi skupinami, snuje scenografijo, kostumografijo, skrbi za poslikavo scenskih elementov in likovnih zasnov za različne lutkovne ter gledališke predstave. Živi in dela v Škofji Loki.

Agata Pavlovec je slikarka in ilustratorka. V slikarstvu se giblje med barvo in abstrakcijo, linijo in figuraliko, med klasično sliko in prostorskimi instalacijami. Njen likovni rokopis je neposreden in ekspresiven, vidno pa je, da avtorica svoji tipični, s simboli izpolnjeni izrazni govorici pridaja elemente različnih umetniških postopkov in izkušenj, značilnih za starejša obdobja v evropski umetnosti. Njen slikarski prostor je iluzionističen, skoraj abstrakten. Vanj večkrat efektno vsaja svojo prepoznavno figuraliko, včasih v kombinaciji s tehniko kolaža. Po vsebinski plati jo zanimajo mitologija, različna verovanja in pripovedke ter eksistencialna vprašanja, ki se dotikajo današnjega človeka. Umetnost Agate Pavlovec je ponotranjena, vsebinsko bogata in subtilna. Z rafinirano likovno govorico nas avtorica popelje v samosvoj, vsebinsko in kompozicijsko dorečen abstraktni svet, ki se preobraža v umetniško vizijo, izpolnjeno z univerzalnimi alegorijami in filozofijo. Poetičnost (v določenih sekvencah navezana na momente, značilne za simbolizem) in pomenska večdimenzionalnost sta pokazatelja umetnosti, ki ni sama sebi namen, temveč nam sugerira nekaj bolj pomenljivega, estetskega, trajnega in dragocenega. Podobe Agate Pavlovec ohranjajo simbolično povednost, narativno zgoščenost in izrazno pristnost tako na področju klasičnega slikarstva kot tudi knjižne ilustracije.

Samostojne razstave – izbor:

  • 2019 Likovni kritiki izbirajo, Cankarjev dom, Ljubljana
  • 2019 Agata Pavlovec, Makedonsko kulturno društvo, Kranj
  • 2016 Globina cvrčanja, Finžgarjeva galerija, Trnovo, Ljubljana
  • 2014 Prebujanje, Cerkev Device Marije, Bovec
  • 2010 Madeži, Galerija ZDSLU, Ljubljana

Skupinske razstave – izbor:

  • 2019 Likalnik in druge zgodbe, Združenje umetnikov Škofja Loka, Sokolski dom, Škofja Loka
  • 2018 Cankarjeve črtice, 19. kolonija Iveta Šubica v Poljanah nad Škofjo Loko, Združenje umetnikov Škofja Loka, Sokolski dom, Škofja Loka
  • 2017 Sveže! Frišn! Fresh!, Združenje umetnikov Škofja Loka, Galerija na Gradu, Loški muzej Škofja Loka

Nagrade – izbor:

  • 2004 Groharjeva nagrada, Združenje umetnikov Škofja Loka, Škofja Loka

Več o avtorici: