Andrej Perko

(1964)

Andrej Perko <em>Foto: Barbara Sterle Vurnik</em>
Andrej Perko Foto: Barbara Sterle Vurnik

Andrej Perko se ukvarja predvsem s črno–belo, običajno analogno fotografijo in starimi foto–grafičnimi tehnikami. Zvestoba fragmentiranju, izvzemanju iz nejasne celote, moment črno-bele fotografije, načini kadriranja, želja približati teksturo in svojstvena estetika celote so značilnosti avtorjeve fotografije, ki se kot nespremenljivke, večne spremljevalke pojavljajo v domala vsakem posnetku. Pri avtorjevih fotografijah gre pravzaprav za pravi piktoralizem, kjer je pristop k posamičnemu subjektu v smeri odkrivanja in poudarjanja lepote, tonalitete in kompozicije in prav nič v razkrivanju oziroma dokumentiranju realnosti.

Andrej Perko je maturiral na gimnaziji v Novem mestu, diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, kasneje študiral na ljubljanski Pedagoški akademiji – likovna smer. V letih 1968–71 je bil član Fotogrupe ŠOLT, kasneje pa se je likovno izobraževal tudi na številnih delavnicah pod mentorstvom Dube Sambolec, Dušana Fišerja, Andreja Trobentarja in drugih. Je tudi član DLUSP (Društva likovnih umetnikov severne Primorske) in ZDSLU (Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov). Njegove fotografije so bile razstavljene v okviru samostojnih ali skupinskih razstav tako doma kot v tujini, kar lepo število pa hranijo tudi nekatere galerijske zbirke med drugimi tudi Kabinet slovenske fotografije (Gorenjski muzej Kranj) in C.R.A.F., Centro Ricerca e Archiviazione della Fotografia v Lestansu (Italija). Poleg fotografije in s tem povezanih razstav, je tudi avtor petih fotografskih knjig.

 

Samostojne razstave (izbor):

2023 Magične temnine, Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled

2018 Mi hočemo živeti, Pilonova galerija, Ajdovščina

2008 Stati inu obstati, Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka

2007 CRAF Lestans, Videm, Italija

2007 Mala galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

 

Skupinske razstave (izbor):

2019 Visoška kronika, razstava ZUŠL, Sokolski dom, Škofja Loka

2011 VII. Mednarodno srečanje Vipavski križ

2008 “Hommage a Pilon”, Printemps Slovene Espace Saint-Jean, Melun. Francija

2008 Galerija Marin, Umag, Hrvaška

2007 Triestefotografia, Trst

 

Nagrade in priznanja (izbor):

2007 1. nagrada na Festivalu Fabula 2007. Galerija Photon, Ljubljana

        2. nagrada natečaja Lepota ženske v podobah narave, Galerija Fotografija, Ljubljana

 

Več o avtorju:

https://venopilon.com/sl/andrej-perko-mi-ho%C4%8Demo-%C5%BEiveti

https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/sledi-prve-svetovne-vojne-france-koblar-in-andrej-perko/

https://www.gorenjskiglas.si/apps/pbcs.dll/article?AID=/20230222/C/230229950/1168/zgodbe-magicnih-temnin&template=printart