Anja Fabiani

(1975)

Anja Fabiani <em>Foto: Agata Pavlovec</em>
Anja Fabiani Foto: Agata Pavlovec

Anja Fabiani je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala pri profesorjih Emeriku Bernardu in Jožefu Muhoviču. Vodi tudi tečaje risanja in slikanja za mlade in starejše. Živi in dela v Škofji Loki.

Anja Fabiani je slikarka, izdelovalka lutk in likovna pedagoginja. Njena slikarska govorica izhaja iz realne predstavnosti, vendar ustvarjalka z vehementnim stopnjevanjem barvne izrazitosti in dinamiko oblik dosega nepričakovane in močne učinke, značilne za abstraktno umetnost druge polovice 20. stoletja. Osredotoča se predvsem na atmosfero, narava organskih oblik pa ji zagotavlja nejasno opredeljeno ali pričakovano raznolikost. Anja Fabiani v zunanjem svetu odkriva zanimive ritme, valovanja, migotanja, ki praviloma postanejo predmet njenih abstraktno asociativnih ali poetično domišljijskih podob. Odločitev, kako zasnovati sliko tako, da bi kar najbolje pričarala vzdušje kot vzvod njenih slikarskih dejanj, ji narekuje vsebino in občutje določene ideje. V slikarskih delih Anje Fabiani se poudarjeno osebne, s čustvi nabite zgodbe dogajajo na nedefiniranem robu prehodov iz konkretnega v abstraktno. Vsaka avtoričina poteza je gradnik oblikovnih prepletanj, ki skozi plasti različno intenzivnih barvnih nanosov gradijo pripovedno likovno stvarnost. 

Skupinske razstave – izbor:

  • 2019 Likalnik in druge zgodbe, Združenje umetnikov Škofja Loka, Sokolski dom, Škofja Loka
  • 2018 Cankarjeve črtice, 19. kolonija Iveta Šubica, Združenje umetnikov Škofja Loka, Sokolski dom, Škofja Loka
  • 2017 Potovanja, 18. kolonija Iveta Šubica, Združenje umetnikov Škofja Loka, Kulturni center slikarjev Šubic, Poljane nad Škofjo Loko
  • 2009 Likovna kolonija Sorica

Več o avtorici: