Berko (France Berčič)

(1946)

Berko (France Berčič) <em>Foto: Boštjan Soklič</em>
Berko (France Berčič) Foto: Boštjan Soklič

Franca Berčiča Berka poznamo po podobah množičnih medijev (oglaševanje, moda idr.) in zasebnih fotografij iz družinskega albuma, izvedenih v hiperrealističnem slikarskem načinu, ki je desetletja zaznamoval njegovo ustvarjanje. V Berkovem fotografskem realizmu iz 70. let prejšnjega stoletja ne gre le za sintezo slikarstva s fotografijo in elementi pop arta, temveč tudi za družbeno kritično sporočilo. Na slikah iz sedemdesetih let v akrilni tehniki, kjer prevladujejo jasne kompozicije, žive barve in dramatični poudarki premišljeno izbranih motivov, je običajno upodobljen en sam predmet, iztrgan iz množice podob sodobnega potrošniškega sveta, lahko pa se predmeti na način kolaža povezujejo z dinamiko “zamrznjenih” trenutkov vsakdanjosti.  

V osemdesetih letih se je Berko posvetil risbam izsekov iz okolja, pa tudi figuram in objektom v steklu. Med leti 1985 in 1990 je ustvarjal risbe s hiperrealistično motiviko, po letu 1990 pa je nastalo nekaj ciklov grafik z motivi, ki jih je našel na domačem vrtu (vinike, flamingovci, tulipani, gladiole, božične zvezde). Devetdeseta leta je Franc Berčič Berko posvetil grafikam, predvsem ciklu Božična zvezda, kjer prevladujejo različice motiva v tehniki sitotiska. Kmalu zatem je začel nastajati ciklus grafik in slik z naslovom Nikoli niste daleč od Berkove zvezde. Gre za digitalizirane podobe, vkomponirane v fotografije krajev in njihovih urbanih središčih. V prvem desetletju 21. stoletja je umetnik v svoja dela začel vključevati svoj portret ali psevdonim Berko. Svoje ime v izbrani tipografiji je izpisoval na registrske tablice parkiranih avtomobilov, na table vrh visokih zgradb ali, recimo, nad vhode namišljenih ali resničnih arhitekturnih objektov (galerije, veleblagovnice, stolpnice idr.). 

Berkov “realizem” predstavlja most med hiperrealistično in popart estetiko sedemdesetih in medijsko strukturiranimi in eksploatiranimi podobami, ki jih desetletja kasneje v slikarski medij privzela generacija mlajših slovenskih umetnikov.  

 

Samostojne razstave – izbor: 

2016 Galerija na Gradu, Škofja Loka 

2012 Galerija likovnega društva Kranj 

2006 Museo del grabanda, Buenos Aires, Argentina 

 

Skupinske razstave – izbor: 

2016 Slovenija in neuvrščeni pop, Umetnostna galerija Maribor 

2015 Magic of Art, Künstlerhaus, Dunaj 

2014 Miniprint Rosario, Argentina 

Nagrade – izbor:  

2011 Jakopičeva nagrada, Ljubljana 

2006 Grand Prix, Ville Marie, Quebec, Canada 

1987 Groharjeva štipandija, Škofja Loka 

 

Več o avtorju:  

https://www.dnevnik.si/1042752781 

https://www.gorenjskiglas.si/apps/pbcs.dll/article?AID=/20210801/C/210809990/1168&template=printart 

http://www.berko-slikar.si/ 

  •