Janez Pelko

(1968)

Janez Pelko <em>Foto: Anton Ladinig</em>
Janez Pelko Foto: Anton Ladinig

Janez Pelko je fotograf, elektrotehnik, gorski kolesar in član glasbene zasedbe Ankaran. Znan je po upodabljanju portretov in ženskih aktov, ustvarjanju infrardečih pokrajin, koncertnih reportaž in eksperimentalne fotografije.

Umetniška osebnost Janeza Pelka je večplastna. V prvi vrsti gre za sodobnega vizualnega umetnika - fotografa, ki se elegantno sprehaja med različnimi fotografskimi žanri. Že s svojimi prvimi figuralnimi kompozicijami in portreti je vzpostavil suvereno in specifično fotografsko izraznost, prežeto z osebnimi zgodbami in skrivnostno nedorečenostjo. Prav vsi njegovi dosedanji umetniški cikli so odraz življenjskega vitalizma in prekipevajoče ustvarjalne strasti, ki zaznamuje upodobljeno motiviko z intenziteto, ki je (kar zadeva fotografski medij) v slovenskem prostoru redka. S kreativnostjo in tehničnim znanjem Pelko pretvarja lastno življenjsko izkušnjo v (na videz) hermetično, a hkrati univerzalno umetniško sugestijo, razumljivo sleherniku. S poseganji v domene izraznosti, sestavljene iz pripovednih momentov, humornih dovtipov, anekdotičnih prebliskov in erotike, Pelku uspeva prevrednotiti veristično podobo predstavnosti v avtonomno interpretacijo sveta, izpolnjeno z zakoni likovne smiselnosti. Če je izvirnost (v kombinaciji s čustvenim nabojem) primarni element ponotranjene fotografske izraznosti, ki zaznamuje pomemben segment fotografije, je brez dvoma to tisto področje, ki ga Janez Pelko mojstrsko obvlada. Prav iz vsakega dela je jasno razvidno avtorjevo prizadevanje po sintezi kompozicijske perfekcije s formalnim zaobjetjem elementov konkretnosti. Pelkovi formalno dorečeni in vsebinsko zgovorni fotografski komentarji, izpolnjeni s fluidnostjo in svojevrstnim suspenzom, gledalcu nudijo panoptikum živahnih pogledov – angažirano iluzijo poglobljenih vtisov na različnih frekvencah rahločutnosti.

Janez Pelko je samouk, ki uporablja različne pristope in tehnike, ob uporabi digitalnih tehnologij pa ostaja zvest črno-belemu filmu različnih formatov. Vse bolj postaja njegovo primarno orodje camera obscura. Pelko je sodeloval na mnogih skupinskih razstavah doma in po svetu in priredil več kot 30 samostojnih. V devetdesetih letih je sodeloval z Gorenjskim glasom in občasno tudi z drugimi tiskanimi mediji. Posveča se predvsem avtorski fotografiji, sodeluje z glasbeniki in predava na fotografskih delavnicah.

Samostojne razstave – izbor: 

  • 2021 Rock Galerija, Pula: KUD Idijoti & Ramones
  • 2020 Fotogalerija Stolp, Maribor: Stroboskopske regresije
  • 2019 Ulična galerija Tam Tam, Ljubljana: Dim in Kri
  • 2019 Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka: Zatemnjena razodetja
  • 2017 Galerija DLUM, Maribor: Objektivno brezobjektivne

Skupinske razstave – izbor:

  • 2015 Sokolski dom Škofja Loka: Laibach : Škofja Loka, razstava treh fotografov
  • 2012 Emzin, Cankarjev dom 2011 Galerija Ivana Groharja Škofja Loka: Terezijanske, skupaj z Anito Pavlič
  • 2008 Obalne galerije: Fotografija, ki je ni
  • 2007 Festimage Chaves, Portugalska, prva nagrada po izboru žirije
  • 2004: Potujoča razstava Laibach Focus (Galerija Photon)

Več o avtorju: