Mohor Kejžar

(1985)

Mohor Kejžar <em>Foto: avtoportret</em>
Mohor Kejžar Foto: avtoportret

Kot vizualni ustvarjalec Kejžar izhaja iz figurativne umetnosti. Na slovensko likovno sceno prinaša likovna dela v duhu pop arta in hiperrealizma, “podložena” s poudarjeno osebnoizpovedno in refleksijsko poetiko, ob kateri razvija povsem individualni likovni izraz. 

Kejžarjeva interpretacija resničnosti je funkcionalna in osredotočena na vsebino. Nabor tehnik in motivov, preko katerih izpoveduje svoje poglede na svet, je širok in pluralen. Upodablja akte, portrete soriške krajinske prizore, izdeluje karikature in ilustracije. Njegovo “realistično” podobarstvo, prežeto s fragmenti iz stripov in filmov, fotografij in televizije, je lahko umetelno impresionistično, lahko pa tudi ekspresivno ali plakatno. V svojem razvijajočem se in kontinuiranem opusu, Mohor Kejžar prevzema različne načine umetniške produkcije in se poleg oljnega slikanja izraža še s tetoviranjem, aibrushem, digitalno umetnostjo, pirografijo, fotografijo, videom in glasbo. Skoraj vsa Kejžarjeva dela so podložena s humorjem in rahlo ironijo. 

Svoje znanje slikar kot mentor prenaša naprej z rednimi in občasnimi likovnimi delavnicami v Mladinskem dnevnem centru Blok v Škofji Loki in Groharjevi hiši v Sorici. 

Kejžar je študiral slikarstvo na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Metki Krašovec in prof. Hermanu Gvardjančiču, leta 2016 pa diplomiral pri prof. Milanu Eriču s temo motiva lobanje v tetoviranju.  

 

Samostojne razstave - izbor: 

2017 Mohor Kejžar – oljne slike, hodnik občine Železniki 

2016 Kakorkoli že, galerija muzeja Železniki 

2015 23. Groharjev teden, dvorana Ivana Groharja, Sorica 

 

Skupinske razstave - izbor: 

2018 Cankarjeve Črtice, Razstava del z 19. kolonije Iveta Šubica v Sokolskem domu., Škofja Loka 

2012 Ažbetova Kolonija,Razstava del z Ažbetove kolonije v Šubičevi hiši v Poljanah, Poljane 

2010 Razstava del z Groharjeve kolonije v Sorici, Sorica 

2009 Razstava del z Groharjeve kolonije v Sorici, Sorica 

 

Več o avtorju:  

https://www.mohor.si/ 

https://www.gorenjskiglas.si/article/20230519/C/230519803/1039/ko-skale-sepetajo-tisino-gozda 

https://www.mohor.si/karikature