Žiga Kariž

Žiga Kariž je umetnik, ki deluje na področju slikarstva, risbe, ilustracije, instalacije itd. Svoja dela je razstavil že v večini evropskih držav, pa tudi v ZDA, Braziliji in na Japonskem. Leta 2003 je zastopal Slovenijo na Beneškem bienalu, med drugim je sodeloval na bienalih v Rimu, São Paulu, Pančevem in Pragi. Od leta 2010 je zaposlen kot profesor na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Kariž velikokrat, sploh v svojih prvih serijah, postavlja gledalcu vprašanje o pomenu, usodi slike, npr. ali sliko razume kot umetniško delo z globljim sporočilom ali le kot dekorativni element v prostoru, pa naj bo to galerija ali dnevna soba. Serija Belo mesto je ena njegovih zgodnejših. Fascinacijo nad New Yorkom, ki je sicer še bolj očitna v kasnejših delih, lahko opazimo že tukaj. Geometrijski liki spomnijo na mrežasto postavitev newyorških ulic, namesto pričakovane sive barve pa se poslužuje odtenkov oranžne, rumene in zelene, tipične za dekor sedemdesetih let, ki ga je kot otrok videl v domačem okolju. Tuje, sivo združi z domačim, toplim. V njegovih delih je pogosto prisotna tematizacija nostalgije po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, obdobju njegovega zgodnjega otroštva. V Galeriji na gradu je razstavljena ena od štirih slik iz serije skupaj z izborom študij zanjo (risbe, skice). Ostale tri slike so v stalni muzejski zbirki sodobne umetnosti.

Izgubljeni raj je knjiga umetnika, ki jo je ustvaril skupaj z oblikovalcem Vasjo Cenčičem. Vanjo je vključil najdene, prisvojene medijske podobe, ki izvirajo iz značilnih tiskovin poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih let, s katerimi se je Kariž prvič srečal že v otroštvu. Tokratna različica postavitve je zasnovana tako, da so posamezni listi naključno raztreseni po mizi. Obiskovalca vabi, da liste prestavi in tako vpliva na zaporedje podob, ritem gledanja in samo postavitev umetniškega dela.