Agata Pavlovec

Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom IV, Akril in oglje na rjuhi, 2022
Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom IV, Akril in oglje na rjuhi, 2022

Agata Pavlovec je sodobna vizualna umetnica, ki se izraža v različnih medijih, predvsem v slikarstvu in knjižni ilustraciji. Ustvarja v zaključenih ali odprtih (on going) ciklih, kjer se giblje med abstrakcijo in figuraliko, med sliko in prostorskimi instalacijami. Njena izraznost je prepoznavna, dosega pa jo s spontanimi potezami čopiča, ki so neposredni zapisi trenutnih razpoloženj.

Iz cikla z naslovom Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom so na ogled tri dela. Agata Pavlovec v njih analizira trpljenje – posledico nasilja nad ženskami, ki je rezultat zgodovinsko neenakih razmerij moči med ženskami in moškimi. Ob tem obravnava nasilje tudi kot problem sodobne družbe, ohranjajoče neravnovesje moči med spoloma, kar vodi do zlorab s fizično in psihično škodo za tiste, ki ga doživljajo. Groteskne kompozicije velikih formatov, naslikane na rjuhah, povezujejo zavestne in podzavestne podobe z arhetipsko simboliko. Cikel Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom zaobjema umetničina razmišljanja in spraševanja o medčloveških odnosih, predvsem pa odpira občutljive teme (splav, spolno in psihično nasilje, mobing, nasilje v družinah), o katerih se v družbi premalo govori.

V ciklu Kanaliziranje se umetnica s šestimi deli v tehniki kolaža osredotoča na fotografski avtoportret, ki ga slikarsko obdeluje, horizontalno razvija, multiplicira in podaja z izrazito barvno govorico. Pri tem uporablja različne avtoportretne fotografije in fotografije, na katerih so jo upodobili drugi. V ciklu Kanaliziranje se ukvarja sama s sabo ter tako “kanalizira” sebe skozi različne vloge, razpoloženja in psihična stanja. Podobe si sledijo kot filmski trak, ki kaže drobce avtoričine življenjske zgodbe.

 

https://www.loski-muzej.si/spletni-arhiv-zusl/agata-pavlovec/