Fotografska delavnica: camera obscura z Janezom Pelkom

Spremljevalni program razstave Foto Loka

4. 9. 2021 @ 10:00
Prost vstop

Janez Pelko, slovenski fotograf in član kultne zasedbe Ensemble Ankaran, je v devetdesetih letih kot fotoreporter sodeloval z Gorenjskim glasom ter skupinsko in samostojno razstavljal doma in po svetu. V zadnjem času se posveča predvsem avtorski fotografiji, sodeluje z glasbeniki in predava na fotografskih delavnicah. V okviru spremljevalnega programa razstave Foto Loka bo za nas pripravil delavnico camere obscure.

Camera obscura je temelj vseh sodobnih fotoaparatov, le da ima namesto leč majhno luknjico. Priprava je v resnici zelo stara, saj jo je uporabljal že Leonardo da Vinci, izdela pa si jo lahko vsak sam. Delo z njo zahteva dolge ekspozicije, kar ustvarjalca prisili k počasnemu delu.

Kratkemu uvodnemu predavanju bo sledil praktični del izdelave kamere, fotografiranje, razvijanje fotografij v temnici in pregled končnih izdelkov.

Ker bomo na delavnici skupaj izdelali camero obscuro, je treba s seboj prinesti nekaj materiala:

  • neprodušno zaprto škatlo, kamor lahko vstavimo papir velikosti 13 x 18 cm ali 18 x 24 cm (škatlo za čevlje ali podobne velikosti, pločevinko kilogramske kave, kovinsko škatlo za piškote ipd.),
  • čim tanjšo šivanko,
  • vodobrusni papir (ni obvezen),
  • povečevalno steklo (ni obvezno),
  • šolsko ravnilo (ni obvezno).

Delavnica bo potekala od 10.00 do 16.00 z enournim odmorom za kosilo (za kosilo ne bo poskrbljeno). Namenjena je starejšim od 14 let, predhodno znanje fotografije ni potrebno.

Obvezne prijave na: obisk@loski-muzej.si

Deli naprej