Loški muzej na otroškem festivalu Dan prijateljstva

21. 5. 2023 @ 10:00
Prost vstop

Dan prijateljstva je brezplačni otroški festival, ki v vrtincu pestrega programa otroke razveseljuje s številnimi pravljičnimi liki, ustvarjalnimi in likovnimi delavnicami, glasbenimi in plesnimi nastopi ter raznolikimi športnimi aktivnostmi. Razdeljen je na tematske kotičke, domišljijske dežele, pravljični oder in številne spremljevalne dogodke. Več informacij ...

Loški muzej na letošnjem Dnevu prijateljstva sodeluje z delavnico, na kateri bomo razvijali ustvarjalne in športne spretnosti. Iz papirja bomo izdelali žoge, jih poslikali in okrasili z barvnim papirjem ter se z njimi preizkusili v metanju na koš!

Ali ste vedeli, da je Škofja Loka zibelka slovenske košarke? In da jo je pri nas v šolskem letu 1936/37 uvedla sestra uršulinka Angela Bahovec? Športna vzgoja je bila del pouka v dekliški uršulinski šoli, ki je imela prostore na Loškem gradu v prvi polovici 20. stoletja. Uršulinke so zgradile celo za tisti čas zelo napredno rekreacijsko dvorano med kapelo in Okroglim stolpom, kjer je danes Galerija na gradu. Gojenke so imele za telovadbo različne pripomočke, igrale so tudi tenis in novo igro z žogo, ki so jo v tistem času poimenovale z angleško besedo basketball.

Še več zanimivosti o zgodovini športa na Loškem pa najdete v športni zbirki Loškega muzeja! Vabimo vas v športnem duhu!