Šport na Loškem

Zgodovina športa na Loškem je bogata in raznolika, predstavlja pomemben del naše preteklosti, ki ima velik vpliv tudi na sedanjost. V športni zbirki predstavljamo najstarejše omembe športa na Loškem ter začetke športa na Loškem, športna društva, športno infrastrukturo, tradicionalne športne dogodke ter vrhunske športnike in olimpijce s Škofjeloškega.

Za radovedne:

  • Sestra Angela Bahovec je bila ena izmed naprednejših športnih pedagoginj svojega časa. Športno znanje je dopolnjevala s strokovnimi izobraževanji, tudi v tujini. Ob obisku Anglije se je seznanila s košarko, ki jo je ob vrnitvi v Škofjo Loko predstavila gojenkam uršulinske šole na Loškem gradu, ki so jo od leta 1936 igrale na vrtu gradu. Čeprav so igro imenovali z angleško besedo basketball, so igrali različico igre korbball. V igri je sodeloval ves razred, in sicer od 16 do 17 deklet. Žogo so metale v koš, pritrjen na kolu, ki pa na spodnji strani ni imel luknje, zato so morale ob vsakem zadetku žogo vzeti iz njega. Zanimivo je, da so imela dekleta, ki jih je bilo v ekipi osem ali devet, pod košem vratarko. Igrišče ni bilo začrtano.
  • Eno prvih športnih društev, ki je bilo organizirano na Loškem, je bilo Planinsko društvo. Ljubitelji narave in gora so skozi desetletja delovanja postavili trdne temelje danes izredno razvejanega in s podmladkom okrepljenega planinskega društva. Telovadno dejavnost v Škofji Loki pa sta do druge svetovne vojne vzgajala in gojila sokolsko in orlovsko društvo. Po drugi svetovni vojni pa lahko sledimo razcvetu športa na Loškem, predvsem v ustanavljanju novih društev, uvajanju novih športnih panog in množičnem vključevanju ljudi v rekreacijske in športne dejavnosti. V športnih društvih pa so se že začeli kaliti tudi naši prvi olimpijci.

 

Za zelo radovedne

Obiščite Muzej+ in izvedite še več zanimivosti iz športne zbirke Loškega muzeja!

Šport na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Šport na Loškem Foto: Janez Pelko
Šport na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Šport na Loškem Foto: Janez Pelko
+2Šport na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Šport na Loškem Foto: Janez Pelko
Šport na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Šport na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>

Deli naprej