Ivan in Franja Tavčar

V zbirki predstavljamo pisatelja, politika in gospodarstvenika dr. Ivana Tavčarja ter njegovo ženo Franjo Tavčar.

Na ogled je tudi dediščina Kalanovega rodu, ki je 250 let gospodaril na dvorcu Visoko: poslikano kmečko pohištvo iz 18. stoletja, portreta zadnjih dveh Visočanov, Ane in Janeza Kalan, ter kovana železna skrinja – družinska blagajna.

Za radovedne:

  • Ivan Tavčar se je rodil 28. 8. 1851 v Poljanah. Po zaključeni pravni fakulteti na Dunaju je najprej med leti 1875 in 1883 delal kot odvetniški pripravnik pri različnih odvetnikih v Ljubljani in Kranju, leta 1884, po opravljenem odvetniškem izpitu, pa je odprl lastno odvetniško pisarno v Ljubljani. Leta 1887 se je poročil s Franjo Košenini, s katero sta imela 5 otrok. Leta 1893 je Tavčar kupil posest na Visokem v Poljanski dolini. Umrl je 19. 2. 1923 v Ljubljani, pokopan je v družinski grobnici na Visokem.
  • Franja Tavčar, rojena Košenini, se je rodila 8. 2. 1868 v meščanski družini v Ljubljani. Starša sta ji zgodaj umrla, zato so zanjo skrbeli strici in tete. Obiskovala je nemško meščansko uršulinsko šolo, z obiskovanjem Čitalnic in gledaliških predstav pa je bila zgodaj vpeljana v narodnozavedno okolje in začela sodelovati na slovenskih kulturno-prosvetnih prireditvah. Spominjamo se je kot aktivne društvene delavke, politične aktivistke in humanitarke, za svoje delo pa je prejela tudi več odlikovanj. Umrla je 8. 4. 1938, pokopana je v družinski grobnici na Visokem.
  • Visoška domačija, pogosto imenovana tudi Tavčarjeva domačija, Tavčarjev ali Kalanov dvorec, sodi med najpomembnejše arhitekturne spomenike v Sloveniji. Predstavlja višek v razvoju kmečkega stavbarstva ter izraža gospodarsko moč in duhovno obzorje najbogatejše kmečke plasti v drugi polovici 18. stoletja v Sloveniji. Njena današnja podoba je nastala s postopnim oblikovanjem od prve omembe v virih 13. stoletja do zadnjih sprememb v 20. stoletju.
Zbirka Ivan in Franja Tavčar <em>Foto: Janez Pelko</em>
Zbirka Ivan in Franja Tavčar Foto: Janez Pelko
Visoško pohištvo <em>Foto: Janez Pelko</em>
Visoško pohištvo Foto: Janez Pelko
+2Visoško pohištvo <em>Foto: Janez Pelko</em>
Visoško pohištvo Foto: Janez Pelko
Franja Tavčar <em>Foto: Biljana Ristić</em>
Ivan Tavčar <em>Foto: Biljana Ristić</em>

Deli naprej