Odprtje razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec

19. 10. 2022 @ 18:00
Prost vstop

V sredo, 19. oktobra 2022, ob 18. uri vabljeni na odprtje razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec v Galerijio na gradu. S prvo retrospektivo knjižnih ilustracij zaznamujemo stoto obletnico rojstva Iveta Šubica. Ob tej priložnosti ga prvič predstavljamo kot kulturnega delavca in njegov prispevek k skupnosti.

Ilustratorski opus, ki je bil do sedaj pretežno neraziskan, je ob slikarskem in grafičnem najobsežnejši. Od leta 1945 je izšlo 96 leposlovnih del, največ za otroke in mladino. Ob tem je Ive ustvaril tudi izjemno veliko ilustracij za različne učbenike in revije, kot so Ciciban, Borec, Kurirček, Pionirski list in Pil, ter za druge književne zvrsti.

V prvem delu razstave je z izborom ilustracij iz 70 literarnih del kronološko predstavljen razvoj Ivetovega ilustratorskega sloga. Ob tem s sopostavljanjem originalnih ilustracij in knjig osvetljujemo tudi razvoj povojnega založništva in tiskarstva na Slovenskem. Z osnutki in načrti je v posebnem poglavju prikazano nastajanje ilustracij vse od zamisli pa do knjige. Večina originalnih ilustracij, tudi številne skice in risbe, je ohranjenih, medtem ko so nekateri, predvsem najstarejši izvirniki izgubljeni ali celo uničeni. Na razstavi jih zato nadomeščajo knjige ali reprodukcije. Drugi del razstave je posvečen umetnikovemu širšemu kulturnemu delovanju. V njem izpostavljamo njegove manj znane javne aktivnosti, društveno dejavnost, spomenike, nagrade in podobno.

Jubilej zaokrožamo s spremljevalno razstavo Iz muzejskih depojev: Ive Šubic z njegovimi znanimi slikami, grafikami in risbami, ki jih hrani Loški muzej. 

Deli naprej