Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec

Galerija na gradu
19. 10. 2022–7. 5. 2023

Kustosinja: Petra Čeh

Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec je prva pregledna razstava knjižnih ilustracij in umetnikovih skic, ki jo razširja še arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni.

V Galeriji na gradu je prvič predstavljen izbor ključnih del iz celotnega umetnikovega ilustratorskega opusa. Na ogled je tudi izbor skic, ki obiskovalcu ponudi nekaj uvidov v postopke in proces umetnikovega dela. V arhivskem delu razstave je predstavljeno Šubičevo angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Bil je namreč pobudnik ustanovitve Združenja umetnikov Škofja Loka (ZUŠL), pobudnik in predsednik Groharjeve slikarske kolonije, avtor javnih spomenikov, akter v kulturni politiki, prejemnik Prešernove nagrade in še mnogo več.

Decembra je sledil simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, s katerim smo želeli z več vidikov osvetliti pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja, ki ga je predstavilo več strokovnjakov. Sodelovali so: Nadja Zgonik (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana), Suzi Bricelj (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana), Tina Fortič Jakopič (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Petra Čeh in Saša Nabergoj (Loški muzej), Maja Šubic in Nives Lunder (sorodnici), Simon Mlakar in Herman Gvardjančič (umetnika, bivša predsednika ZUŠL).

Razstava je del sodelovanja s Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Muzeji radovljiške občine, Radovljica. Junija 2023 bo v prilagojeni obliki postavljena v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, novembra 2023 pa v Šivčevi hiši v Radovljici.

Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last
Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last
Ilustracija knjige V džunglah ob ravniku, 1965, hrani Umetnostna galerija Maribor
Ilustracija knjige V džunglah ob ravniku, 1965, hrani Umetnostna galerija Maribor
+1Kekec na volčji sledi (Josip Vandot), Mladinska knjiga, 1957, tuš, zasebna last
Kekec na volčji sledi (Josip Vandot), Mladinska knjiga, 1957, tuš, zasebna last
Ive Šubic <em>Foto: Tomaž Lunder</em>