Prenos razstave Ive Šubic v KGLU

Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last
Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last

Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec 
9. 6.–10. 9. 2023

Kustosinja: Petra Čeh

Ive Šubic – ilustrator, kulturni delavec in glasnik miru je prenos prve pregledne razstave knjižnih ilustracij, ki jo razširja še arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni. Razstava je bila v Loškem muzeju Škofja Loka predstavljena leta 2022 ob 100. jubileju umetnikovega rojstva.

Na njej je bil prvič predstavljen izbor ključnih del iz njegovega celotnega knjižno ilustratorskega opusa, ki nudi zanimiv vpogled na razvoj založništva na Slovenskem. Na razstavi bo mogoče videti originalne ilustracije za knjige Martina Krpana, Samorastnike, Cvetje v jeseni, Visoško kroniko, Kekca in številne druge kot tudi izbor skic, s katerimi dobimo vpogled v proces ilustratorskega dela.

V arhivskem delu razstave je predstavljeno Šubičevo angažirano družbeno delovanje, ki se je pričelo že med drugo svetovno vojno in s katerim je pustil velik pečat tako na slovenski umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Med njegova starejša dela sodi znameniti plakat “Slovenka, svobodna si in prvič boš volila”. Kasneje je bil pobudnik in predsednik Groharjeve slikarske kolonije, predsednik Društva slovenskih likovnih umetnikov, prejemnik Prešernove nagrade … Med drugim je bil soavtor spomenika na Dražgošah in avtor mozaika v slovenskem parlamentu, kot kostumograf pa je bil v letu 1950 zaposlen pri prvem filmu Kekec. Nemalo generacij se je z njegovimi ilustracijami srečalo v berilu Svet pred domačim pragom, na delovnih listih Učim se brati in pisati, ob tem pa še v številnih revijah za otroke in mladino kot so Ciciban, Kurirček, Pionirski list.

Prenos razstave dopolnjuje nabor Šubičevih značilnih slikarskih in grafičnih del iz Loškega muzeja Škofja Loka, Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, zasebnih zbirk, kot tudi njegova edina slika v zbirki Koroške galerije likovnih umetnosti, Bela ptica (1966). Delo je razstavljal na prvi mednarodni razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi, ki so jo Slovenj Gradcu pod pokroviteljstvom Združenih narodov odprli decembra 1966. Šubic je ob tej priložnosti sliko podaril za zbirko galerije.

Humanistično navdahnjen moto prve mednarodne razstave je takratni ravnatelj koroške galerije Karel Pečko označil za “spodbudno idejo”. Kot le tri leta starejšega, bi ga s Šubicem lahko povezovalo veliko: abstrahirane slikarske upodobitve domačega hribovja, izjemen in vsestranski družbeni angažma, aktivno delovanje v lokalni kulturi, še posebej pa pacifizem.