Odprtje razstave Klekljane čipke, »špice« na Žirovskem

3. 12. 2022 @ 17:00
Prost vstop

Na ta veseli dan kulture se v Muzeju Žiri odpira razstava Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem, izšel pa bo tudi istoimenski spremni katalog.

Razstava in katalog predstavita razvoj klekljanja na omenjenem območju skozi štiri časovna obdobja (avstro-ogrska monarhija, Kraljevina Jugoslavija, SFR Jugoslavija, Republika Slovenija), ki so čipko zaznamovala vsako na svoj način. Dolgo časa je bila čipka zgolj pomemben tržni artikel, katerega prodaja je omogočala preživetje ljudem na Žirovskem. V času socializma so se ženske vse bolj zaposlovale v tovarni Alpina, kjer so poleg višje plače za krajši delavni čas bile še socialno zavarovane. Klekljale so še v prostem času, da so zaslužile denar za "priboljške". Danes Žirovci klekljajo bolj za lastno veselje kot za prodajo. Čipka pa z oblikovalcema Manco Ahlin in Urhom Sobočanom vse bolj stopa tudi v svet sodobne umetnosti.

Razstava je nastala na pobudo Občine Žiri. Strokovno jo je pripravil Loški muzej Škofja Loka v sodelovanju s Klekljarskim društvom Cvetke Žiri, Muzejskim društvom Žiri in Čipkarsko šolo Žiri.

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v soboto, 3. decembra 2022, ob 17. uri v Stari šoli v Žireh.

Veselimo se vašega obiska!