Prvi slovenski umetniški fotograf Avgust Berthold

Pogovor z Matejem Vozličem

27. 10. 2021 @ 18:00
Prost vstop

Avgust Berthold (1880–1919) velja za začetnika avtorske fotografije na Slovenskem. Svojo mladost je preživel v Puštalskem gradu v Škofji Loki, kjer je prijateljeval z različnimi ustvarjalci in kulturnimi delavci, med drugim z Ivanom Groharjem in Rihardom Jakopičem. Kljub temu da je deloval le kratek čas, je bil vsestranski fotograf, zato med njegovimi podobami najdemo tako portretno kot tudi krajinsko in osebno fotografijo. Njegov dedič, arhitekt Matej Vozlič, si je s partnerko v Bertholdovem nekdanjem fotografskem ateljeju v Ljubljani uredil delovni studio. Z njim se bo pogovarjal kustos razstave Foto Loka Miha Colner, ki se tudi sicer raziskovalno že več let ukvarja s področjem fotografije.

Pred pogovorom bo s skladbama Youth Wind (Veter mladosti) Denisa Kokalja in Evening Song (Večerna pesem) Timoteja Kosovinca nastopil Nace Ravnikar, dijak 1. letnika kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Eve Hren, pred tem pa učenec pri prof. Denisu Kokalju v Glasbeni šoli Škofja Loka. Ta ima svoje prostore v Puštalskem gradu, kjer je bil pred 141 leti rojen Avgust Berthold.

Dogodek je del spremljevalnega programa razstave Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke, ki je v Galeriji na gradu na ogled še do 31. oktobra 2021.

Deli naprej