Razstavni program 2022

Stalne zbirke

 • Iz muzejskih depojev: Ive Šubic
  23. 4. 2022–7. 5. 2023

  Kustosinja: Petra Čeh

  V depojih Loškega muzeja hranimo večje število grafik, risb in slik Iveta Šubica. Točno na dan, ko bi umetnik praznoval 100. jubilej, bomo v umetnostnozgodovinski zbirki odprli občasno postavitev z njegovimi v javnosti redko predstavljenimi deli.

Galerija na gradu

 • Od osvoboditve do osamosvojitve: loški ozemlje od leta 1945 do 1991
  24. 11. 2021-25. 9. 2022

  Kustosi: Petra Čeh, Biljana Ristić (vodja projekta), Sara Šifrar Krajnik, Jože Štukl
   

  Med letoma 1945 in 1991 je bila Škofja Loka s Selško in Poljansko dolino ter Žirovsko kotlino kot del Republike Slovenije vključena v zvezo socialističnih republik Jugoslavijo, ki je v 46 letih svojega obstoja pustila sledi na različnih področjih gospodarskega, družbenega in kulturnega življenja. V jugoslovanskem državnem okvirju se je loško območje spreminjalo, razvijalo, rastlo in napredovalo.

  Na razstavi skozi preplet različnih tem orisujemo značilnosti in kompleksnost življenja v večnacionalni državi in tedanji socialistični družbi. Teme so večplastno zastavljene in preko različnih medijev (zvok, video, predmeti, fotografije) omogočajo poglobljeno branje oziroma razumevanje obdobja. Predstavljena državna in lokalna zgodovina se dopolnjujeta z vsakdanjim utripom življenja, gospodarski razvoj z udarniškim duhom tedanjega časa, značilnosti kmetijstva s tehnološkim napredkom, vloga in položaj vojske ter oborožitve glede pa z mednarodnim položajem Jugoslavije v različnih obdobjih. Tedanjo kulturo, ki je prežemala vse aspekte življenja, preko dialoga z zgodovino še dodatno osvetljujemo.

  Nekaj izbranih poglavij predstavljamo v naših stalnih zbirkah. Preko vsebinskih dopolnitev si lahko v zbirki Kmetijstvo in živinoreja ogledate značilnosti jugoslovanskega (in loškega) kmetijstva, zbirko Loško gospostvo smo dopolnili s predstavitvijo praznovanja 1000-letnice Škofje Loke leta 1973, predstavitev otroštva v času Jugoslavije pa dopolnjuje športno zbirko. Poglavje o mladinski glasbeni sceni na Loškem smo umestili v Muzejsko dnevno sobo.

  Spremljevalni program ...
   
 • Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec
  19. 10. 2022–7. 5. 2023

  Kustosinja: Petra Čeh

  Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec bo prva pregledna razstava knjižnih ilustracij in skic Iveta Šubica, ki jo bo razširil arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa k širši kulturni sceni.

  Knjižne ilustracije Iveta Šubica, ključnega umetnika modernizma, avtorja ilustracij v kar 120 knjigah, do sedaj še niso bile strokovno celovito raziskane in razstavljene. Kustosinja Loškega muzeja bo zato celoten opus knjižnih ilustracij raziskala, evidentirala in dokumentirala. V Galeriji na gradu bo prvič predstavljen izbor ključnih del iz celotnega umetnikovega ilustratorskega opusa. Na ogled bo tudi izbor skic, ki bo obiskovalcu ponudil nekaj uvidov v postopke in proces umetnikovega dela.

  V arhivskem delu razstave pa bomo z video-, foto- in dokumentarnim gradivom prvič predstavili Šubičevo običajno spregledano angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Bil je namreč pobudnik ustanovitve Združenja umetnikov Škofja Loka (ZUŠL), pobudnik in predsednik Groharjeve slikarske kolonije, avtor javnih spomenikov, akter v kulturni politiki, prejemnik Prešernove nagrade in še mnogo več. Vse to bomo predstavili z izborom časopisnih člankov, naborom katalogov, knjig in štirimi videoeseji, pogovori o Šubičevem vsestranskem doprinosu z njegovimi umetniškimi sodelavci, na primer s Simonom Mlakarjem, ki je v 80-ih prevzel vodenje ZUŠL-a, ali hčerko Majo Šubic, ki nadaljuje umetniško, pa tudi organizatorsko tradicijo, skrbi za organizacijo Groharjeve (zdaj Šubičeve) kolonije in je trenutna predsednica ZUŠL-a.

  Razstava je del sodelovanja s Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Muzeji radovljiške občine, Radovljica. Maja 2023 bo v prilagojeni obliki (v sodelovanju s kustosom Markom Košanom) postavljena v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, novembra 2023 pa v Šivčevi hiši v Radovljici.
   
 • Simpozij: Ive Šubic, ustvarjalec in spiritus movens
  Sobota, 12. 11. 2022, 10.00–18.00

  Simpozij je strokovna razširitev vsebine, ki jo predstavljamo na razstavi Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, ter dogodek, s katerim želimo z več vidikov osvetliti pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

  Simpozij bo deljen na dva vsebinska dela. V prvem bodo sodelujoči strokovnjaki, umetnostni zgodovinarji, predstavili Šubičev umetniški opus, predvsem prvič raziskane ilustracije in skice, razvoj njegovega risarskega sloga ter umetnikovo vpetost v slovenski in mednarodni umetniški prostor.

  V drugem ga bomo predstavili kot pomembnega kulturnega delavca na Loškem, predvsem njegov vpliv na razvoj umetnosti in oblikovanje kulturne scene, kjer je bil "spiritus movens": pobudnik prvega interdisciplinarnega umetniškega društva na Slovenskem, pobudnik in organizator ene prvih umetniških kolonij pri nas – Groharjeve kolonije, zaradi katere je Škofja Loka postala mednarodno pomemben kulturni center, bil je tudi ključen mediator med umetniško sceno in kulturno politiko, avtor številnih javnih spomenikov in fresk. Šubic je eden najpomembnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem in prepoznaven ilustrator ter prejemnik Prešernove nagrade (1979).

  Sodelujoči: Nadja Zgonik (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana), Suzi Bricelj (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana), Marko Košan (Koroška galerija likovnih umetnosti), Tina Fortič Jakopič (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Petra Čeh (Loški muzej), Maja Šubic (umetnica, predsednica ZUŠL), Simon Mlakar (umetnik, bivši predsednik ZUŠL) in Saša Nabergoj (Loški muzej).

  V zborniku bodo objavljeni strokovni prispevki s simpozija, celovit seznam publikacij s Šubičevimi ilustracijami, strokovno besedilo kustosinje Loškega muzeja o opusu ilustracij Iveta Šubica ter fotografije razstave.

Okrogli stolp na Loškem gradu

Okrogli stolp je namenjen predstavljanju naših projektov, manjšim razstavam in drugim dejavnostim, ki jih pripravljamo zlasti v sodelovanju z lokalno skupnostjo, inštitucijami ter umetnicami in umetniki. S tem želimo razširjati muzejske vsebine, preizkušati raznolike razstavne prakse in se odzivati na pobude iz lokalnega okolja.

Za leto 2022 smo koncipirali serijo treh razstav Prepletanja, ki jih druži človekovo soustvarjanje in odnos do prostora, v katerem živi, in do dediščine, ki s tem nastaja.

Kustosinja: Nina Misson

 • Jana Jocif: Skrita dediščina: portreti stoletij
  6. 4.–5. 6. 2022

  Jana Jocif se bo predstavila s temama kulturne dediščine in njenega (ne)ohranjanja. V fotografsko oko ujeti svetovi zapuščenih prostorov razkrivajo zgodbe, ki jih pišejo stoletja stare stavbe, hiše, domovi. Podobe so pravzaprav intimni portreti prostorov, v katerih se je nekdaj prebivalo, danes pa nemo samevajo, se sesedajo same vase in čakajo na propad ali rešitev.
   
 • Zavod Tri: Izvezene zgodbe
  15. 6.–28. 8. 2022

  Zavod Tri, ki izvaja trajnostne skupnostne prakse na Loškem, predvsem na področju opolnomočenja žensk skozi razvijanje sodelovalnih procesov v skupnosti, od leta 2018 organizira brezplačne jezikovne tečaje in tekstilne delavnice za ženske, ki so se v Škofjo Loko priselile pred manj kot petimi leti. Šolsko leto zaključijo z razstavo, ki pomeni slovesen zaključek njihovih srečanj in komunikacijo z lokalno skupnostjo. Za razstavo bodo nastala platna, ki jih bodo priseljenke dopolnile s šivanjem in tkanjem.
   
 • Razstava o oblikovanju volne v okviru projekta Roko-delci
  odprtje: 14. 9. 2022

  V sodelovanju z Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka pripravljamo razstavo projekta Roko-delci na temo oblikovanja volne. Poleg do sedaj še ne videnih muzejskih predmetov bo predstavljen tudi izobraževalni film, ki bo dokumentiral izginjajoče rokodelske prakse. Ob razstavi bo izšel tudi rokodelski priročnik.

Galerija Ivana Groharja

V Galeriji Ivana Groharja nadaljujemo serijo Sodobne tendence. Vsakoletna serija petih razstav skuša s premišljeno postavitvijo, dobro podučenimi receptorji/informatorji, spremljevalnim programom s poudarkom na umetniku in predstavitvi njegovih procesov dela ter galerijskim listom z besedilom kustosa celovito in natančno predstaviti fenomen interdisciplinarnosti sodobno umetniških praks in razbijati predsodke do sodobne umetnosti.

Kustos: Boštjan Soklič

 • DK: Trn
  26. 1.–20. 3. 2022

  Uveljavljeni slovenski umetniški fotograf DK se predstavlja z izborom iz ikonične serije barvnih fotografij Trn, ki nam odstirajo avtorjev luciden pogled na dogodke in protagoniste izrazito specifične "underground" scene na Metelkovi.
   
 • Zoran Smiljanić: S(trip)
  30. 3.–15. 5. 2022

  Zoran Smiljanić se bo predstavil z izborom svojih del (stripi, plakati, oblikovanje naslovnic), ki so zaznamovala slovenski revialni tisk od 80. let prejšnjega stoletja do danes.
   
 • Peter Gaber: Svet, ki se rojeva
  25. 5.–10. 7. 2022

  Peter Gaber se bo predstavil z najnovejšim slikarskim ciklom Svet, ki se rojeva, ki je odziv na aktualna dogajanja na globalnem nivoju, v podobah pa se reflektira avtorjev odnos do družbenih in socioloških situacij ter globljih psiholoških stanj. Gaber skuša poiskati v preteklosti in izročilu vse tisto, kar se mu zdi simbolno pomenljivo in kar pomeni vrednoto še danes, ob tem pa nam neposredno izpoveduje svoj notranji svet. Z likovnimi deli nam razkriva brezna nezavednega, vizije in fantastične prebliske, ki se prelivajo v slikarsko govorico barv in potez. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času.
   
 • Barbara Kastelec: Nevidni sopotniki
  20. 7.–18. 9. 2022

  Vizualna umetnica in članica Združenja umetnikov Škofja Loka Barbara Kastelec se bo v Galeriji Ivana Groharja predstavila s svojimi najnovejšimi slikarskimi deli. Na ogled bo postavila enigmatične krožne podobe, preko katerih se vrača k vsebinam in tematikam na meji med umetnostjo in dokumentarnimi prikazi ekosistemov medsebojno povezujočih se zemeljskih organizmov. Razstava Nevidni sopotniki je tretje dejanje večletnega umetničinega konceptualnega projekta, povezanega z raziskovanjem univerzalne prvobitnosti.
   
 • Tomislav Brajnović: Nebo vzpostavlja red (Galerija Ivana Groharja, 28. 9.–27. 11. 2022) in Umetnik živi muzej
  (stalne zbirke, kapela in muzejska dnevna soba, 28. 9. 2022–31. 8. 2023)

  Kustosa: Saša Nabergoj, Boštjan Soklič

  Tomislav Brajnović (1965) je hrvaški sodobni konceptualni umetnik in profesor na reški akademiji umetnosti. V svojem več kot tridesetletnem opusu se ukvarja z večnimi temami ideologije, religije, vsakdanjega življenja, vloge umetnosti, umetnika, etike, človeštva. Pri tem posega po različnih medijih: prostorski instalaciji, videu, grafiki, zvoku, sliki, kipu, perfomansu, hepeningu, fotografiji ...

  V Galeriji Ivana Groharja bo na ogled devet del iz njegove aktualne, novejše produkcije, v stalne zbirke, kapelo in dnevno sobo Loškega muzeja pa bomo v dialog z različnimi vsebinami (od šolstva do grajenja kulta osebnosti) umestili 16 del iz njegovega obširnega opusa.

Galerija C'ngrobsk' turn, cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu

 • Crngrob naokrog – zakladnica freskanstva
  13. 7.–8. 9. 2022

  Kustosinja: Nina Misson

  Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu je eden največjih spomenikov freskanstva na Slovenskem. Njeno razgibano in dolgo stavbno zgodovino so vseskozi spremljale različne poslikave, ki so nastajale vse od konca 13. pa do druge polovice 19. stoletja. Nekatere od njih so še danes dobro ohranjene, druge pa so in situ že težko prepoznavne ali pa celo obstajajo le še kot kopije v muzejih. Na razstavi, ki jo pripravljamo v okviru projekta Crngrob naokrog, bomo predstavili freske, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele ali neobstoječe.

Druga sodelovanja

 • Dialogi: Fantastika – geometrija, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec (ZKŠT)

  ZKŠT Žalec v prostorih baročnega dvorca Novo Celje pripravlja cikel Dialogi, ki ga bo v letu 2022 zaznamovala tema Fantastika – geometrija. V projekt vključujejo slikarko Ivo Tratnik in kiparja, slikarja in videasta Damijana Kracino v dialog s slikarjem Borutom Popenkom in kiparjem Romanom Makšetom. Vse projekte postavljajo še v medgeneracijski dialog in v letošnjem primeru v temo fantastika vključujejo Franceta Miheliča, pri čemer bo s posodo slik sodeloval tudi Loški muzej.
   
 • Muzej človekovih pravic, Muzej narodne osvoboditve Maribor (MNOM)

  Decembra 2022 v MNOM pripravljajo veliko razstavo Muzej človekovih pravic, ki bo temeljila na Splošni deklaraciji človekovih pravic. Predstavljala bo primere kršitev na področju celotne Slovenije v 20. stoletju in bo povezala več muzejev, poleg MNOM še Posavski muzej Brežice, Muzej novejše zgodovine Celje, Vojaški muzej Slovenske vojske, Muzej norosti, Loški muzej in druge.

  Loški muzej se bo ukvarjal z volilno pravico žensk in prvimi povojnimi volitvami v ustavodajno skupščino Jugoslavije 11. novembra 1945. Te so zaznamovale številne manipulacije z volilnimi imeniki, ki so določali, kdo ima volilno pravico in kdo ne – domnevnih nasprotnikov Ljudske fronte niso uvrstili v volilni imenik in jim s tem onemogočili vsakršno dejavnost v zvezi z volitvami.
V Galeriji na gradu bo do konca septembra na ogled razstava Od osvoboditve do osamosvojitve. <em>Foto: Janez Pelko</em>
V Galeriji na gradu bo do konca septembra na ogled razstava Od osvoboditve do osamosvojitve. Foto: Janez Pelko
V Galeriji na gradu oktobra pripravljamo prvo pregledno razstavo knjižnih ilustracij in skic Iveta Šubica, ki jo bo razširil arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa k širši kulturni sceni. <em>Foto: Ive Šubic, ilustracija iz knjige Mladost med knjigami, 1964-65, hrani Umetnostna galerija Maribor</em>
V Galeriji na gradu oktobra pripravljamo prvo pregledno razstavo knjižnih ilustracij in skic Iveta Šubica, ki jo bo razširil arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa k širši kulturni sceni. Foto: Ive Šubic, ilustracija iz knjige Mladost med knjigami, 1964-65, hrani Umetnostna galerija Maribor
Simpozij: Ive Šubic, ustvarjalec in spiritus movens bo z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja. <em>Foto: Tomaž Lunder</em>
Simpozij: Ive Šubic, ustvarjalec in spiritus movens bo z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja. Foto: Tomaž Lunder
Serijo Prepletanja v Okroglem stolpu začenjamo z razstavo Jane Jocif Skrita dediščina: portreti stoletij. <em>Foto: Jana Jocif</em>
Serijo Prepletanja v Okroglem stolpu začenjamo z razstavo Jane Jocif Skrita dediščina: portreti stoletij. Foto: Jana Jocif
V Galeriji Ivana Groharja V Galeriji Ivana Groharja nadaljujemo serijo petih razstav Sodobne tendence, prvi se predstavlja umetniški fotograf DK. <em>Foto: Janez Pelko</em>
V Galeriji Ivana Groharja V Galeriji Ivana Groharja nadaljujemo serijo petih razstav Sodobne tendence, prvi se predstavlja umetniški fotograf DK. Foto: Janez Pelko
Na razstavi Crngrob naokrog – zakladnica freskanstva bomo predstavili freske, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele ali neobstoječe. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Na razstavi Crngrob naokrog – zakladnica freskanstva bomo predstavili freske, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele ali neobstoječe. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Deli naprej