Torek, 20. april 2021

Franc Novinc je prejel Jakopičevo nagrado za življenjsko delo

Franc Novinc <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Franc Novinc Foto: Fototeka Loškega muzeja
Grm, 2015, akril na platno <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Grm, 2015, akril na platno Foto: Fototeka Loškega muzeja
Brez naslova, 2008, akril na platno <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Brez naslova, 2008, akril na platno Foto: Fototeka Loškega muzeja
Vrane, 2012, akril na platno <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Vrane, 2012, akril na platno Foto: Fototeka Loškega muzeja

Jakopičeva nagrada je najpomembnejša nagrada na področju likovno-vizualne umetnosti v Sloveniji, katere namen je podelitev priznanj za izjemne umetniške dosežke na tem področju. Nosilec podelitev Jakopičevih nagrad in priznanj je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ki za izpeljavo projekta pridobi sredstva na Ministrstvu za kulturo RS. V odbor za podelitev nagrad za dobo enega leta imenujejo po enega svojega predstavnika Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Moderna galerija v Ljubljani, Slovensko društvo likovnih kritikov in ZDSLU. Letos je na razpis za nagrado, poimenovano po slikarju, impresionistu Rihardu Jakopiču (1869–1943), prispelo 25 predlogov, v katerih je bilo predlaganih 27 kandidatov za nagrade. Jakopičevo nagrado za letošnje leto je prejel slikar in grafik Silvester Plotajs Sicoe, priznanji pa slikarka Uršula Berlot in kiparka Paola Korošec. Poleg vsakoletnih nagrad in priznanj se v okviru Jakopičevih nagrad podeljuje tudi nagrada za življenjsko delo. Letošnja dobitnika sta slikarka Milena Usenik iz Logatca ter slikar in likovni pedagog Franc Novinc iz Godešiča pri Škofji Loki, tudi član Združenja umetnikov Škofja Loka in eden od njegovih ustanoviteljev.

Franc Novinc je gotovo eden od pomembnejših sodobnih slovenskih likovnih ustvarjalcev. Zaradi kvalitete in predanosti delu na različnih področjih (slikanje, profesura na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani) je v teku desetletij njegovo ime postalo sinonim za loško umetnost. V svojih likovnih delih uspešno povezuje bogate slikarske in risarske izkušnje z neizčrpno umetniško domišljijo, znanjem in eksperimentalnimi težnjami. Krajinska motivika mu ponuja vedno nove vsebinske in formalne rešitve, ki jih kot slikar v okviru svoje specifične izraznosti izpeljuje zelo inovativno in raznoliko. Njegova izraznost se na platnu in papirju, v tehnikah akrilnega slikarstva, gvaša in čiste risbe. Večina likovnih del Franca Novinca tako po tehnični kot likovni plati izpoveduje inventivnost in avtorjevo večno željo po perfekciji. Gre za subtilno likovno govorico, ki s svetlobnimi kvalitetami in barvno harmonijo omogoča gledalcu posebne estetske in kozmične izkušnje.

Več o Francu Novincu si lahko preberete v Spletnem arhivu Združenja umetnikov Škofja Loka v izobraževalnem kotičku Muzej+.

Pripravil: Boštjan Soklič