Četrtek, 25. maj 2023

Ive Šubic – ilustrator, kulturni delavec in glasnik miru

Prenos razstave v Koroško galerijo likovnih umetnosti

Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last
Martin Krpan (Fran Levstik), Mladinska knjiga, 1964, gvaš, zasebna last

Prva pregledna razstava knjižnih ilustracij Iveta Šubica Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, ki jo razširja še arhivski del s predstavitvijo njegovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni in smo jo v Loškem muzeju Škofja Loka pripravili leta 2022 ob 100. jubileju umetnikovega rojstva, se seli v Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Prenos razstave dopolnjuje nabor Šubičevih slikarskih in grafičnih del iz Loškega muzeja Škofja Loka, Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in zasebnih zbirk kot tudi njegova edina slika v zbirki Koroške galerije likovnih umetnosti Bela ptica (1966). Delo je razstavljal na prvi mednarodni razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi, ki so jo Slovenj Gradcu pod pokroviteljstvom Združenih narodov odprli decembra 1966. Šubic je ob tej priložnosti sliko podaril za zbirko galerije.

Humanistično navdahnjen moto prve mednarodne razstave je takratni ravnatelj koroške galerije Karel Pečko označil za “spodbudno idejo”. Kot le tri leta starejšega bi ga s Šubicem lahko povezovalo veliko: abstrahirane slikarske upodobitve domačega hribovja, izjemen in vsestranski družbeni angažma, aktivno delovanje v lokalni kulturi, še posebej pa pacifizem.

Iveta Šubica v Slovenj Gradcu s tako obsežno in pregledno razstavo predstavljajo prvič, čeprav je na Koroškem pred tem razstavljal dvakrat: najprej s samostojno razstavo leta 1965 v Likovnem salonu Ravne, leto kasneje pa še v Slovenj Gradcu.

Odprtje razstave Ive Šubic – ilustrator, kulturni delavec in glasnik miru v Koroški galeriji likovnih umetnosti bo v petek, 9. junija 2023, ob 19.00, na ogled pa bo do 10. septembra 2023.