Četrtek, 11. november 2021

Likovni natečaj Crngrob naokrog

Razglasitev rezultatov in utemeljitev izbora

Ela Megušar, Ajdovska deklica
Ela Megušar, Ajdovska deklica
Aziz Babača, Kaj najraje delam v nedeljo
Aziz Babača, Kaj najraje delam v nedeljo
Larisa Lušina, Ajdovska deklica
Larisa Lušina, Ajdovska deklica

V Loškem muzeju smo se razveselili odziva na likovni natečaj, ki smo ga organizirali v sklopu projekta Crngrob naokrog. Razpisali smo dve temi, ki se ožje navezujeta na cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Prva je bila Ajdovska deklica gradi cerkev v Crngrobu, druga pa se je navezovala na eno bolj znanih slovenskih srednjeveških fresk – Sveto Nedeljo, in sicer smo učence in učenke pozvali, naj upodobijo, kaj najraje počnejo ob nedeljah. Vsa prispela dela bodo razstavljena v muzejski dnevni sobi Loškega muzeja od 16. novembra do 28. novembra.

Komisija, ki so jo sestavljali umetnostna zgodovinarja Boštjan Soklič in Nina Misson ter likovnica in pedagoginja Gloria Ana Lupus, je izbor treh najboljših napravila izmed del, ki so nastala z raznolikimi tehnikami, marsikatero tudi s kreativno rabo raznovrstnih materialov po principu kolaža.

Tretjeuvrščena Larisa Lušina (14 let) je svoje delo Ajdovska deklica ustvarila v mešani tehniki, pri čemer je barvne ploskve dopolnila z volno in zelenim usnjem, ki plastično ponazarja okoliške cedrove gozdove Crngroba. Zanimiva je predvsem diagonalna smer, ki v likovni prostor vnese dinamičnost.

Na drugo mesto se je uvrstil Aziz Babača (12 let) z delom Kaj najraje delam v nedeljo. V kombiniranju toplih in hladnih barv v sozvočnih kontrastih je v štirih pasovih upodobil, kako najraje preživlja prosti nedeljski čas. S kombiniranjem risarskih in slikarskih elementov je oblike smiselno umestil znotraj posameznega razdelka. Pri določenih je spretno povezal notranji in zunanji svet, kar nakazuje na likovno razmišljanje o prostoru.

Prvo mesto je komisija dodelila Eli Megušar (14 let), ki je Ajdovsko deklico upodobila v izvirni mešani tehniki. Posebno pozornost je namenila upodabljanju in uporabi različnih tekstur – volna za travnik, časopisni papir za skalovje in gradbeni material. Obrise hribovja in telesa velikanke je obrobila z vrvjo, njeno modro obleko pa dopolnila z dvema gumbkoma. Pri Ajdovski deklici je s senčenjem nakazala volumen figure. S stopnjevanjem velikosti, nizanjem oblik in delnim prekrivanjem je zgradila trdno kompozicijo in zgodbo podala vsebinsko celostno.

Nagrajence na recepciji Loškega muzeja čakajo praktične nagrade, ki jih lahko prevzamejo od torka, 16. novembra, naprej, v obratovalnem času muzeja. Ela Megušar je poleg tega tudi dobitnica družinske vstopnice z brezplačnim vodenjem po muzejskih zbirkah (ob predhodni najavi). Za več informacij se lahko nagrajenci obrnete na e-naslov: gloria.ana.lupus@loski-muzej.si.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarja Loški muzej Škofja Loka, ki je nosilec aktivnosti.