Sreda, 29. januar 2020

Ohranjamo preteklost za prihodnost

Zbornik ob 80-letnici Loškega muzeja Škofja Loka

Ohranjamo preteklost za prihodnost: Zbornik ob 80-letnici Loškega muzeja Škofja Loka. <em>Foto: Avtorji grafike na naslovnici: Tak Kolektiv; oblikovanje: Luka Kravanja.</em>
Ohranjamo preteklost za prihodnost: Zbornik ob 80-letnici Loškega muzeja Škofja Loka. Foto: Avtorji grafike na naslovnici: Tak Kolektiv; oblikovanje: Luka Kravanja.

V letu 2019 je muzej z različnimi dogodki obeleževal 80 let svojega obstoja. Poleg razstav in drugih dogodkov ter objav smo pripravili tudi jubilejni zbornik z bogato vsebino.

Zbornik Ohranjamo preteklost za prihodnost malo drugače oriše pot, dolgo 80 let. K razmišljanju o pretekli in nadaljnji poti Loškega muzeja smo pritegnili tudi zunanje sodelavce in sodelavke: župana Občine Škofja Loka Tineta Radinjo, predsednika Muzejskega društva Škofja Loka Aleksandra Igličarja in profesorico Filozofske fakultete dr. Katjo Mahnič, ki je naš muzej umestila v kontekst slovenskih muzejev.

V nadaljevanju so kustosi, vsak na svojem področju, odkrivali običajno zastrte vpoglede v delovanje muzeja. Kako so se zbirke oblikovale (od prvih predmetov do današnjih postavitev), kako smo pridobivali predmete, kdo vse je (so)deloval v Loškem muzeju in katere so bile prelomnice, ki so narekovale razvoj našega muzeja v sodobno in živahno stičišče preteklosti in prihodnosti? Od prvega odprtja muzeja pa vse do danes se je zvrstilo precej dogodkov, razstav, anekdot v zakulisju, ki vam jih želimo predstaviti in tako razgrniti utrip našega dela.  

Zbornik lahko za 15 EUR kupite v naši muzejski trgovini v času odprtosti Loškega muzeja Škofja Loka.