Četrtek, 1. julij 2021

Poletje z Loškim muzejem Škofja Loka

Likovni delavnici in vodenji

Impresionizem na grajskem vrtu <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Impresionizem na grajskem vrtu Foto: Fototeka Loškega muzeja
Impresionizem na grajskem vrtu <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Impresionizem na grajskem vrtu Foto: Fototeka Loškega muzeja

Julija in avgusta vas vabimo na likovni delavnici v Loškem muzeju in vodenji po čebelarski zbirki v Čebelarskem domu Brode.

Grafična delavnica

Sobota, 17. julija, ob 10. uri, Galerija Franceta Miheliča in Loški muzej Škofja Loka

Zbrali se bomo pred Kaščo in si ogledali likovna dela v Zbirki Franceta Miheliča, ki jih je slikar podaril rojstni Škofji Loki. Mihelič je eden najbolj izrazitih in izvirnih slovenskih mojstrov fantastike, motive za svoje ustvarjanje pa je črpal iz realnega in sanjskega sveta, iz spominov na otroštvo in na rojstne Virmaše pri Škofji Loki. Med ogledom se bomo osredotočili zlasti na njegova grafična dela, na lesoreze z mitološko vsebino. Mihelič je bil tudi velik mojster barvne grafike. Posebej pa se bomo posvetili, po njegovem mnenju, njegovi najboljši grafiki Kronist.

Nato se bomo odpravili na muzejsko dvorišče na delavnico visokega tiska. V moosi gum bomo risali s svinčnikom in naredili ročne odtise matrice na papir. Naučili se bomo tudi pravilno podpisovati grafične liste in kot pravi grafiki ustvarili manjšo naklado grafik. Motive za grafična dela pa bomo seveda našli v Miheličevi umetnosti!

Na naši spletni strani si lahko ogledate videoposnetek kratke predstavitve izbranih del v zbirki, ki jih predstavlja kustos Boštjan Soklič.

Primerno za otroke, starejše od 8 let.
Cena: 7,20 eur/otroka, vsak drugi otrok iz ožje družine ima 50 % popusta.

Impresionizem na grajskem vrtu

Sobota, 21. avgusta, ob 15. uri, Loški muzej Škofja Loka

Delavnico bomo začeli z ogledom zbirke Ivana Groharja. V muzeju namreč hranimo zbirko njegovih del iz zgodnjega obdobja, zlasti portrete in slike z nabožno vsebino. Posvetili se bomo tudi njegovi tesni povezanosti s Škofjo Loko, ki ga je navdihovala in v njegovi umetnosti pustila neizbrisen pečat. Ogledali si bomo njegove portrete, opazovali risbe iz obdobja, ko se je še učil risati, in poznejša dela, ko je bil že pravi portretni mojster. S pomočjo reprodukcij pa bomo predstavili tudi njegove najbolj slovite umetnine in dela njegovih sodobnikov ter s tem predstavili širše obdobje impresionizma pri nas. S tem bomo spoznali, na kakšen način so slikali impresionisti, kakšne barve so uporabljali in na kaj so bili pri slikanju najbolj pozorni.

Ogled Groharjeve zbirke nas bo navdihnil za ustvarjanje po načelih impresionizma na grajskem vrtu. Tako kot impresionisti se bomo izmojstrili v mešanju barv, uporabi kratkih črtic in pikic, s katerimi bomo upodobili poljubne naravne motive z grajskega vrta.

Primerno za otroke, starejše od 8 let.
Cena: 7,20 eur/otroka, vsak drugi otrok iz ožje družine ima 50 % popust

Obe delavnici vključujeta ogled naših zbirk likovnih del in ustvarjanje na grajskem dvorišču ali vrtu. Trajata od dve do tri polne ure in v ceno je vključeno vse. V primeru slabega vremena bomo sporočili nadomestne termine, tako da spremljajte naša obvestila.

Vodenje po zbirki Tle se špeglajte, lenuhi, po tej mali, marni muhi!

Sobota, 3. julija in 7. avgusta, ob 10. uri, Dom čebelarjev Brode

V čebelarski zbirki vam bomo predstavili zgodovino čebelarjenja in kulturno dediščino v povezavi s čebelami. Spoznali boste čebeljo družino in čebelje panje, njihove produkte in vlogo, ki jo imajo medonosne čebele pri opraševanju rastlin. Opozorili bomo na veliko ogroženost čebel v današnjem svetu zaradi onesnaževanja in podnebnih sprememb ter skupaj razmislili, kaj lahko naredi vsak izmed nas, da jih ohranimo naslednjim rodovom.

Skupaj se bomo sprehodili tudi po učni poti kranjske sivke.

Ravno 3. julija bo v Čebelarskem domu Brode potekala tudi delavnica Čebelar za en dan, na kateri lahko ob strokovnem vodenju izkušenega čebelarja odkrivate življenje čebel v panju in opravila čebelarja.

Primerno za vse, ogled bo trajal približno eno uro in je brezplačen.