Petek, 2. december 2022

Prešernova nagrada akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču

Herman Gvardjančič
Herman Gvardjančič

Letošnjo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta loški akademski slikar Herman Gvardjančič in multidisciplinarna umetnica Ema Kugler, nagrade Prešernovega sklada pa pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.

O dobitnikih je odločal upravni odbor (UO) Prešernovega sklada na predlog šestih področnih komisij. Izbirali so med 109 vlogami, ki so prispele na javni poziv, in tremi predlogi članov komisij, je na današnji razglasitvi nagrajencev v Narodni galeriji povedal predsednik UO sklada Jožef Muhovič. Nagrade bodo podelili na državni proslavi na predvečer kulturnega praznika 8. februarja.

Člani strokovne komisije za avdiovizualne umetnosti so o Gvardjančiču v utemeljitvi zapisali, da je že desetletja ena osrednjih figur slovenske likovne umetnosti. "Je najizrazitejši predstavnik ekspresionističnega kreativnega habitusa, prežetega s severnjaškim nadihom, ki ga Gvardjančič dopolnjuje s specifično osebno in lokalno izkušnjo, z mojstrskim obvladovanjem metierja in slikarsko strastjo, vse to pa v svojih delih zaokroži v dovršeno celoto."

"Njegov opus je konsistenten in obenem raznolik, z izrazito rdečo nitjo na eni in edinstvenimi presežki na drugi strani. Kot umetnik ni nikoli izgubil kondicije in intenzivnosti in nikoli ni zapadel v površno, prazno perpetuiranje lastne preteklosti, (...) ampak je kontinuirano postajal vse boljši," je v utemeljitvi med drugim zapisal Robert Lozar.

V Loškem muzeju Škofja Loka smo veseli, da je prejemnik tega prestižnega priznanja prav umetnik iz Reteč in zaslužni član Združenja umetnikov Škofja Loka. Ker se Prešernova nagrada podeli ustvarjalki oz. ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, smo ob dejstvu, da je letošnji nagrajenec Gvardjančič, tudi ponosni in mu zato iskreno čestitamo.

Pripravil: Boštjan Soklič