Torek, 19. januar 2021

Sožitje na grajskem vrtu je dobra praksa trajnostnega urbanega razvoja

Varovanci Sožitja na grajskem vrtu zelišč in dišavnic. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Varovanci Sožitja na grajskem vrtu zelišč in dišavnic. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Projekt Sožitje na grajskem vrtu, ki ga izvajamo Loški muzej kot vodilni partner, Sožitje – društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Škofja Loka, Občina Škofja Loka in Razvojna agencija Sora, je bil uvrščen med 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja po izboru Inštituta za politike prostora. Ta je z razpisom Mesta >> Mestom iskal dobre prakse, ki naslavljajo kompleksne izzive z uporabo celovitih in vključujočih pristopov, ki dobro delujejo in zagotavljajo želene rezultate ter lahko služijo kot navdih ali model, ki ga je mogoče prenesti v druga okolja.

V okviru projekta Sožitje na grajskem vrtu je Občina Škofja Loka obnovila in uredila grajski vrt začimbnic in dišavnic, ostali partnerji pa smo razvili več programov za večjo socialno vključenost oseb z motnjo v duševnem razvoju – varovancev Sožitja. Ti so pod mentorstvom vrtnarja posadili rastline in skrbeli za vrt ter iz posušenih rastlin izdelovali naravna mila. Celoten projekt bomo spomladi predstavili na razstavi v Okroglem stolpu Loškega gradu, v publikaciji in videu. Več o projektu ...

O obnovi grajskega zaprtega vrta v okviru projekta Sožitje na grajskem vrtu si lahko preberete v prispevku na spletni strani Zavoda za varstvo kuturne dediščine Slovenije.

Medijske objave