Torek, 29. oktober 2019

Z nami praznujejo: Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka

Zanimivost z razstave

Lovrenc Košir <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Lovrenc Košir Foto: Fototeka Loškega muzeja

V Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu si lahko do 24. novembra ogledate razstavo z naslovom Z nami praznujejo. Razstava predstavlja nekaj loških pomembnih društev, šol in klubov, ki letos praznujejo jubilej svojega delovanja. Poleg Glasbene šole Škofja Loka, poklicnega šolstva v Loki, Nogometnega kluba Ločan in Smučarskega kluba Alpetour ter Društva upokojencev, v letošnjem letu praznuje tudi Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka.

Leta 1949, ko je bila ustanovljena Filatelistična zveza Slovenije, so po vsej Sloveniji začela nastajati filatelistična društva. V Škofji Loki je bilo ustanovljeno Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka. Društvo nosi ime po Lovrencu Koširju (1804, Spodnja Luša – 1879, Dunaj), poštnem inovatorju in rojaku. V drugi polovici tridesetih let 19. stoletja je bil zaposlen kot finančni uradnik v računskem poštnem oddelku na Dunaju in tam dodobra spoznal zapletenost takratnega sistema obračunavanja poštnin. Leta 1836 je dvorni komori na Dunaju predlagal uvedbo poštnih znamk. Čeprav za izumitelja poštne znamke velja Rowland Hill, je bil Košir pravi poštni reformator in predlagatelj poštne znamke.

Če želite izvedeti kaj več o naših slavljencih, pa se nam pridružite na javnem vodstvu po razstavi ki bo v soboto, 9. 11. 2019, ob 10. uri.