Sreda, 25. avgust 2021

Zbornik Sožitje na grajskem vrtu

Zbornik Sožitje na grajskem vrtu <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Zbornik Sožitje na grajskem vrtu Foto: Fototeka Loškega muzeja
Zbornik Sožitje na grajskem vrtu <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Zbornik Sožitje na grajskem vrtu Foto: Fototeka Loškega muzeja
Povzetki prispevkov so prirejeni tudi za t. i. lahko branje. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Povzetki prispevkov so prirejeni tudi za t. i. lahko branje. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Izšel je zbornik projekta Sožitje na grajskem vrtu, ki poteka od avgusta 2019 in je v partnerstvo povezal Loški muzej Škofja Loka, Sožitje – društvo za pomoč za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, Občino Škofja Loka in Razvojno agencijo Sora.

V uvodnem besedilu koordinator projekta Tadej Curk predstavi aktivnosti in cilje projekta, zlasti glavnega med njimi – večjo vključenost oseb z motnjami v duševnem razvoju v lokalno okolje. Kustosinja za zgodovino Biljana Ristić je za zbornik raziskala zgodovino grajskega vrta, ki je v virih prvič omenjen že v 14. stoletju, posebej pomembno vlogo pa je imel v času, ko so imele sestre uršulinke na Loškem gradu svoje šole. Prispevek Oživitev grajskega vrta Barbare Pokorn in konservatorke-restavratorke Mateje Kavčič govori o vzpostavitvi zaprtega vrta na južni strani gradu in obnovi z naravnimi materiali in postopki. Kako so varovanci in mentorji doživljali delo na vrtu in kako so se spoznavali z vrtnarskimi opravili, lahko preberemo v prispevku Vpetost društva Sožitje v projekt in vtisi varovancev Urške Krašovec in Marka Mohoriča, predsednika društva Sožitje. Besedilo Nine Misson govori o poteku priprave dokumentarne razstave, ki je deloma prilagojena tudi osebam z motnjami v duševnem razvoju in je v Okroglem stolpu Loškega gradu na ogled še do 5. septembra. Vsa besedila v publikaciji so na voljo tudi v obliki t. i. lahkega branja, ki branje in razumevanje omogoča vsem, tudi osebam z motnjo v duševnem razvoju. Pri priredbi besedil smo sodelovali z zavodom Risa, centrom za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje.

Zbornik je brezplačen in je na voljo na recepciji Loškega muzeja, prelistate pa ga lahko tudi na spletu (na dnu novice).

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prenesi datoteke