Crngrob naokrog

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Crngrob naokrog
Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, 2022
Video predstavlja cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. O zanimivostih severne ladje spregovori geolog in zgodovinar Alojzij Pavel Florjančič. Dotakne se začetkov ene najstarejših romarskih poti na Slovenskem, ki jih povezuje z drugo križarsko vojno, ter razjasni, kako je potekala identifikacija rebra ajdovske deklice, zakaj ima nadangel Gabrijel tri dlani in kako je pet upodobitev svete Barbare povezanih s kraškimi jamami v Crngrobu.
V drugem delu glasbenik in kulturni delavec Janez Jocif predstavi srednjeveške glasbene inštrumente in ples, kot jih prikazuje freska Svete Nedelje v Crngrobu. Nato zaigra še na dude, ki so bile v tem času slovenski ljudski inštrument in jih prav tako najdemo na freski.
Z nastopajočima se je pogovarjala Nina Misson, koordinatorka projekta Crngrob naokrog v Loškem muzeju Škofja Loka, glasbeno spremljavo pa je prispeval organist Gregor Voje, ki je zaigral na obnovljene crngrobške orgle.
Video je nastal v projektu Crngrob naokrog.
Produkcija videa: Loški muzej Škofja Loka
Snemanje in montaža: Karata Film
 

Rural development | European Commission (europa.eu)

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren Loški muzej Škofja Loka.