Magneti

Škoparjeva hiša in Loški grad
Škoparjeva hiša in Loški grad
Lesena zibelka
Lesena zibelka
Portret Ivana Groharja in Angelc
Portret Ivana Groharja in Angelc
Dekle iz Sorice, Cvetje in Pisana Loka
Dekle iz Sorice, Cvetje in Pisana Loka
Novi magneti s fotografskimi motivi Toneta Mlakarja
Novi magneti s fotografskimi motivi Toneta Mlakarja

Poznam kar nekaj ljudi, ki s svojih potepanj skorajda religiozno prinašajo magnetke. Ja, zakaj pa ne, magnetki so super, hladilnik, polepljen z magnetki, izgleda neprimerno bolj veselo kot brez in cela kuhinja potem deluje še bolj domačno. No, sicer pa magnetke lahko pritrdimo še marsikam drugam, da nam razveseljujejo oko in obujajo spomine.

Magneti Loškega muzeja:

 • Loški grad v vsej svoji lepoti, fotografija.
 • Škoparjeva hiša, fotografija. Hiška stoji na vrtu Loškega muzeja, kot del muzeja na prostem, in v sebi skriva dih jemajoč ambient, ki ga občasno s pridom izkoristimo za razne dogodke.
 • Angelc, motiv, povzet po stropnih poslikavah kapele na Loškem gradu (vsi potrebujemo svojega angela).
 • Portret Ivana Groharja, Ivan the hipster, strašno čeden, v njegovih očalih se zrcali Škofja Loka, brki so zgledno urejeni.
 • Dekle iz Sorice, portret mlade čedne dečve izpod čopiča Ivana Groharja.
 • Lesena zibelka, slog Thonet, je bila darilo kraljeve družine Karađorđevič Franji Tavčar, soprogi pisatelja Ivana Tavčarja, zibelko lahko vidite v našem muzeju.
 • Cvetje, rož'ce, detajl slike, ki jo lahko v originalu občudujete v hodniku prvega nadstropja Loškega muzeja, avtor Bela Schäffer.
 • Pisana Loka, kot jo vidi avtor Hakam Esmer; ja, res lepo in pisano je naše mesto, nad katerim se pne grad.

Novi motivi magnetov, fotozapisi nekega drugega časa. Njihov avtor je Tone Mlakar (1921–2020), vsestranski ustvarjalec, ki se je v svoji karieri ljubiteljsko, a z vso resnostjo in vnemo ukvarjal tudi s fotografijo. 

 • Zima, zima v Loki 1957.;
 • Pod Plevno pr' Španu, pisalo se je leto 1956, dekle pri vodnjaku, prizor, ki ga danes ni več mogoče videti ...;
 • Čez plac, nostalgično, danes čez plac vozijo le še jekleni konjički.

Cena magneta je 2,50 EUR.

Značke

Nekoč, pred ne tako davnimi časi, je kar precej ljudi zbiralo značke. Vem, da sem si jo kot otrok kupila vedno, kadar smo šli kam na izlet ali ko smo zlezli na kakšen kucelj, ki je premogel kočo in v koči tovrstne spominke. Stric je bil resen zbiratelj in meni se je zdela njegova zbirka strašno imenitna. Zato mi je še danes fino, ko se komu zasvetijo oči ob pogledu na značke. Ja, imamo jih. Take lepe, z našim gradom. V srebrni in bronasti barvi. Po 50 centov. Če to ni fajn …

Cena značke Loški grad je 0,50 EUR.

Značke
Značke
Značke

Značke Od osvoboditve do osamosvojitve

Značke
Značke

Značke, ki jih je navdihnila razstava Od osvoboditve do osamosvojitve, loško ozemlje od leta 1945 do 1991. Legendarna katrca, udarni motivi s plakatov in umetniških del, nostalgični vzorec tekstila in še kaj. Na voljo v dveh velikostih.

Cena majhne značke je 0,50 EUR, velike pa 1,00 EUR.

Rutke

Rutke
Rutke

Rutka, bombažna s potiskom.

Rutke so sila praktična reč. Deklice si z njimi lahko zavežejo čop ali si pridržijo lase, rute, zložene v trak in nadete preko ušes, dobro varujejo občutljivejša ušesa v hladnem vetru, dandanašnji jih lahko uporabimo tudi namesto zaščitne obrazne maske ali pa si jih preprosto zavežemo okoli vratu. Lepe so kot prtiček na mizi, z malo spretnosti jih lahko spremenimo v prevleko za okrasno blazino …

Na Loškem je bilo platnarstvo nekoč zelo razvito. Platno je seveda bolj mikavno v barvah, kar je vodilo v razvoj barvarske obrti. V začetku so platno le barvali, v 19. stoletju pa so začeli nanj tiskati tudi vzorce.

Muzejske rutke so potiskane z ljubkim vzorcem povzetim iz barvarskega modela loškega barvarja Jurija Pokorna (1800–1875). Model hrani naš muzej.

Velikost rutke je približno 48 x 48 cm.

Cena rutke je 6,30 EUR.

Zgornji stolp na Kranclju

Nekdanji izgled, loški vitezi, orožje, predmeti za vsakdanjo rabo …

Publikacija vsebuje papirnati model zgornjega stolpa na Kranclju, ki je izdelan po maketi v Loškem muzeju, merilo 1:150. Za izdelavo modela potrebujete le še ostre škarje, lepilo in nekaj potrpljenja …

Odlično darilo za vse nadebudne ljubitelje gradov in zgodovine, za staro in mlado.

Cena publikacije je 6,30 EUR.

Zgornji stolp na Kranclju
Zgornji stolp na Kranclju

Par v praznični narodni noši

Se spomnim, da sem kot otrok vsak mesec zelo težko čakala revijo, v kateri je bila občasno rubrika z risbami oblačil, ki si jih izrezal in vanje potem "oblekel" papirnat model, prav tako izrezan iz revije. Tako preprosta reč, pa toliko veselja.

Tudi v Muzejski trgovini imamo na voljo tovrstno zabavo za najmlajše. Papirnati komplet je sestavljen iz dveh figur, moškega in ženske, ter več kosov oblačil, ki jih je treba pobarvati in izrezati. Izrezan papirnati parček nato lahko odenemo v oblačila, ki so jih v drugi polovici 19. stoletja na Gorenjskem nosili na praznične dni.

Tovrstna oblačila so predstavljena tudi v naši stalni etnološki zbirki.

Cena papirne pobarvanke/zgibanke je 1,30 EUR.

Par v praznični narodni noši
Par v praznični narodni noši

Desetno

Pred dobrim desetletjem me je pot, kot modno oblikovalko, zanesla v folklorne vode. Temeljno spoznavanje oblačilne dediščine in njeno umeščanje na oder me spremlja vse od takrat. Desetno je zgodba, ki se v dediščini napaja, jo umešča v sodobno življenje ter širše predstavlja tisto, kar je mnogim še neznanka.

Tadeja Pance

Beležnica z motivom para v gorenjski narodni noši, 80 listov, brezčrtna, 15 x 21 cm.

Cena je 12,00 EUR.

Giclee print ilustracije gorenjskega para v oblačilih, ki so se v drugi polovici 19. stoletja nosila ob posebnih priložnostih (interperetacija Tadeje Pance), velikost 21 x 30 cm. 

Cena je 15,00 EUR.

Giclee print Ukrivljeno srce. Motiv je oblikovan na podlagi modelov za mali kruhek, velikost 20 x 15 cm. 

Cena je 11,00 EUR.

Giclee print ilustracije gorenjskega para in beležnici
Giclee print ilustracije gorenjskega para in beležnici
Beležnici
Beležnici
+3Beležnica
Beležnica
Beležnici
Giclee print ilustracije gorenjskega para
Giclee print Ukrivljeno srce