Sreda, 18. november 2020

Virtualno odprtje razstave Foto Loka

Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke

Virtualno odprtje razstave Foto Loka <em>Foto: Janez Pelko</em>
Foto: Janez Pelko

Razstava Foto Loka zajema več kot stoletje dolgo obdobje fotografije v Škofji Loki in se osredotoča predvsem na odnos umetnikov fotografov do njihovega neposrednega okolja, do mesta oziroma prostora, v katerem živijo. Predstavljeni so ustvarjalci, ki so delovali v obdobju najzgodnejših začetkov (avtorske) fotografije (Avgust Berthold) in v obdobju med 1945 in 1990 (Janez Misson, Tone Mlakar, Peter Pokorn st., Vladimir Vlastja Simončič, Edi Šelhaus), ter protagonisti sodobnih fotografskih praks, ki delujejo ali so delovali v preteklih 30 letih (Urban Babnik, Mito Gegič, Jana Jocif, Sašo Kočevar, Tomaž Lunder, Janez Pelko, Igor Pustovrh, Tone Štamcar).

Ekipa štirih kustosov (Miha Colner, Nina Misson, Saša Nabergoj, Boštjan Soklič) je izbrala skoraj 500 del 14 sodelujočih avtorjev. Prakso vsakega od njih smo želeli v okviru skupinske razstave predstaviti čimbolj celovito, obenem pa smo za vsakega avtorja formo predstavitve ukrojili njegovi praksi. Tako smo z oblikovalcem Luko Kravanjo postavitev zastavili kot večmedijsko, prostorsko instalacijo s fotografijami na različnih nosilcih oziroma formatih – od fotoalbuma do uokvirjenih originalnih avtorskih tiskov.

Razstavo dopolnjuje večplastni spremljevalni program (tako v virtualnem kot fizičnem prostoru), ki ga med drugim sestavljajo delavnice starih fotografskih tehnik, vodstva kustosov z umetniki po razstavi, videovečeri ipd. Pripravili pa smo tudi obsežno spletno stran in publikacijo.

Projekt je del širše raziskave, v okviru katere ekipa Loškega muzeja raziskuje, dokumentira in digitalizira fotografsko umetnost, ki bo po zaključku raziskave umeščena v stalne umetnostne zbirke muzeja. Veseli nas, da smo ravno v času zaključnih del pri publikaciji dobili sredstva za odkup celovitega arhiva Toneta Mlakarja (na tem mestu se zahvaljujem županu Tinetu Radinji in Občini Škofja Loka), ki med drugim zajema fotografije Škofje Loke in okolice, posnete med letoma 1955 in 1995, ter kot tak predstavlja ključno pridobitev na naši poti posodabljanja in dopolnjevanja zbirke.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer odprtja razstave in ogleda v živo žal ne moremo ponuditi, smo pa zato posneli video, s katerim Foto Loko vsaj virtualno odpiramo in vam ponujamo vpogled v ta zanimivi raziskovalno-razstavni projekt.

Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke
Galerija na Gradu, Loški muzej Škofja Loka, 18. 11. 2020–31. 10. 2021
Ekipa: Miha Colner, Nina Misson, Saša Nabergoj (vodja projekta), Boštjan Soklič
Virtualno odprtje razstave smo posneli 16. 11. 2020 v Galeriji na Gradu. Govorita Saša Nabergoj, direktorica Loškega muzeja Škofja Loka in kustosinja razstave, in Miha Colner, kustos razstave. Glasba: Frequency Decree: Echo Lab Once, I had a Sweetheart (tradicionalna apalaška) / Sem ljubega imela in My Johnny Was a Shoemaker (angleška tradicionalna) / Moj Lukec je čevljarček bil, prevod in kitarska improvizacija: Boštjan Soklič, vokal: Nina Misson.
Snemanje in montaža: Toni Poljanec.