Predstavitve umetniških del

Živalske upodobitve

Psiček na skupinskem portretu družine Erberg iz 18. stoletja

V likovni umetnosti se človekov odnos do psov kaže tudi v tem, da so vključeni v številne individualne ali skupinske portrete, poleg tega pa se na upodobitvah pojavljajo tudi samostojno. Manjši psiček je vključen tudi v skupinski portret družine Erberg iz začetka 18. stoletja, ki je na ogled v stalni zbirki Loškega muzeja Škofja Loka.

Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Hrana povezuje naravo z družbo in kulturo, kot táko pa jo je treba brati tudi v Šubičevih delih, kjer je navadno vključena v različne likovne motive: od dela na polju, predelave hrane, do omizja ali portretov. Do hrane in kmečkega dela je umetnik čutil globoko spoštovanje, zato imata lahko tudi simbolni pomen.

Premene loškega pejsaža

V loškem okolju, kjer ima krajinsko slikarstvo dolgo in bogato tradicijo, se je v drugi polovici 20. stoletja zgodil svojevrsten prelom. Doživljanje krajine je postalo ekspresivno in ponotranjeno, hkrati pa so se slikarji začeli odpirati takratnim modernim, novodobnim vplivom, ki so prihajali v naše kraje iz tujih centrov evropske in svetovne umetnosti.

Brezmadežna na prižnici v Crngrobu

Romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ima bogato baročno notranjo opremo, med drugim tudi stranski oltar sv. Lucije, na katerem stoji zanimiv kip Brezmadežne z detetom v desnici in žezlom v levici.

Smrt s koso

Relief na zunanji steni Loškega gradu

Na zunanji steni Loškega gradu, blizu glavnega vhoda v muzej, se nahaja relief Smrti s koso, eden od redkih ohranjenih ostankov cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko, ki je bila po drugi svetovni vojni porušena.

Logonderjev nagrobnik Kekčevih v Stari Loki

Kipar Tone Logonder je neizbrisno sled pustil tudi v pogrebni umetnosti, med drugim je izdelal kamniti nagrobnik družine Kekec iz druge polovice 70. let prejšnjega stoletja, ki se nahaja na pokopališču ob cerkvi Svetega Jurija v Stari Loki.

Lutnja križnogorskega angela

Od vseh glasbenih inštrumentov je na slovenskih srednjeveških freskah in tudi drugod po Evropi največkrat naslikana lutnja. Eden najlepših primerov krasi obok prezbiterija cerkve sv. Urha na Križni Gori, kopijo freske pa hranimo tudi v Loškem muzeju.

Deli naprej