Predstavitve ustvarjalcev in njihovih praks

Loški slikar Pavle Bozovičar

V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Letos obeležujemo 140. obletnico rojstva slikarja in liustratorja Gvidona Birolle. V stalni zbirki Loškega muzeja sta na ogled dve njegovi oljni sliki, hranimo pa tudi njegove originalne ilustracije za dve knjižni deli – Repoštev, gospodar Krkonošev in Irske pravljice.

Krajine Evgena Sajovica

V Loškem muzeju hranimo več likovnih del akademskega slikarja Evgena Sajovica, sicer Ljubljančana, ki je veliko svoje umetniške pozornosti namenjal prav slikoviti motiviki loške krajine.

99. jubilej Iveta Šubica

Danes, 23. aprila 2021, bi slikar Ive Šubic praznoval 99 let, njegovo 100. obletnico rojstva pa bomo v Loškem muzeju naslednje leto obeležili z večjo pregledno razstavo v Galeriji na gradu in predstavili tudi nekatera njegova manj znana dela.

Slikar in ribič Ivan Franke

Letos bo preteklo 180 let od rojstva slikarja, konservatorja, publicista, svetovnega popotnika in velikega strokovnjaka za ribištvo Ivana Franketa iz Poljanske doline. Loški muzej hrani pet njegovih meščanskih portretov, ki jih naslikal po naročilu.

Krajine Martina Goričanca

Martin Goričanec je samorastniški likovnik, ki živi in ustvarja v Virmašah. Ukvarja se predvsem s slikanjem akvarelov na temo krajine, občasno pa se posveča tudi rezbarstvu.

Portretist in stripar Tit Nešović

Tit Nešović je slikar in oblikovalec, predvsem pa stripar in portretist. Njegovi portreti znanih ali popolnoma anonimnih ljudi kažejo na avtorjevo dovzetnost za raziskovanje obraznih zgodb, skritih pomenov grimas in pogledov.

Prezrti žirovski slikar Igor Dolenc

V Loškem muzeju hranimo likovno delo Igorja Dolenca z motivom omizja trojice kvartopircev. Slika v tehniki olja na platno je nastala leta 1962 in je za umetnika, ki s prvenstveno posveča raziskovanju krajine, dokaj nenavadna.

Deli naprej