Predstavitve ustvarjalcev in njihovih praks

Utrip loškega Barbizona

Škofji Loki zaradi njene bogate umetnostnozgodovinske dediščine rečemo tudi slovenski Barbizon. Zgodil se je na prehodu med 19. in 20. stoletjem, ko sta se v Loko naselila slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič, za njima pa še Matej Sternen.

Evidentiranje Miheličevih risb

Pred sedmimi leti smo v Loškem muzeju evidentirali in dokumentirali 100 risb Franceta Miheliča, nastalih med letoma 1934 in 1941, ki dopolnjujejo naše poznavanje slikarjevega udejstvovanja v risarskem mediju in nas seznanjajo z njegovim umetniško izjemno plodnim obdobjem na Ptuju.

Loški slikar Pavle Bozovičar

V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Letos obeležujemo 140. obletnico rojstva slikarja in liustratorja Gvidona Birolle. V stalni zbirki Loškega muzeja sta na ogled dve njegovi oljni sliki, hranimo pa tudi njegove originalne ilustracije za dve knjižni deli – Repoštev, gospodar Krkonošev in Irske pravljice.

Krajine Evgena Sajovica

V Loškem muzeju hranimo več likovnih del akademskega slikarja Evgena Sajovica, sicer Ljubljančana, ki je veliko svoje umetniške pozornosti namenjal prav slikoviti motiviki loške krajine.

99. jubilej Iveta Šubica

Danes, 23. aprila 2021, bi slikar Ive Šubic praznoval 99 let, njegovo 100. obletnico rojstva pa bomo v Loškem muzeju naslednje leto obeležili z večjo pregledno razstavo v Galeriji na gradu in predstavili tudi nekatera njegova manj znana dela.

Slikar in ribič Ivan Franke

Letos bo preteklo 180 let od rojstva slikarja, konservatorja, publicista, svetovnega popotnika in velikega strokovnjaka za ribištvo Ivana Franketa iz Poljanske doline. Loški muzej hrani pet njegovih meščanskih portretov, ki jih naslikal po naročilu.

Krajine Martina Goričanca

Martin Goričanec je samorastniški likovnik, ki živi in ustvarja v Virmašah. Ukvarja se predvsem s slikanjem akvarelov na temo krajine, občasno pa se posveča tudi rezbarstvu.