Mednarodna konferenca Intangible Heritage of the City. Musealisation, Preservation, Education

Krakov, Poljska

Predstavitev Škofjeloškega pasijona <em>Foto: Mirjam Jezeršek</em>
Predstavitev Škofjeloškega pasijona Foto: Mirjam Jezeršek
Ogled filma o Škofjeloškem pasijonu <em>Foto: Jože Štukl</em>
Ogled filma o Škofjeloškem pasijonu Foto: Jože Štukl
Pogled na glavni krakovski trg s cerkvijo sv. Marije in tržnico <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pogled na glavni krakovski trg s cerkvijo sv. Marije in tržnico Foto: Jože Štukl
Lajkonik s spremstvom na glavnem trgu v Krakovu blagoslavlja darovalce. <em>Foto: Jože Štukl</em>
Lajkonik s spremstvom na glavnem trgu v Krakovu blagoslavlja darovalce. Foto: Jože Štukl

Od 30. maja do 3. junija 2016 sem se udeležil mednarodne konference Intangible Heritage of the City. Musealisation, Preservation, Education, ki je potekala v prostorih Zgodovinskega muzeja mesta Krakov (Museum Historyczne Miasta Krakowa) na Poljskem. Udeležili so se je referenti iz vse Evrope, potekala pa je v poljskem in angleškem jeziku ob simultanem prevajanju. Sam sem v besedi in sliki predstavil Škofjeloški pasijon. Zanimanje zanj je bilo presenetljivo, njegov fenomen pa poznan strokovnjakom širom Evrope. Konference sta se iz Slovenije udeležili še Nena Židov in Anja Jerin iz Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani, ki sta predstavili Posavsko štehvanje in pregled slovenskega registra nesnovne kulturne dediščine.

Organizatorji so nas popeljali tudi na ogled Krakova, eno od najstarejših in drugo največje mesto na Poljskem, ki leži ob reki Visli. V letih 1038–1596 je bil celo prestolnica Poljske, še danes pa je pomembno gospodarsko in kulturno središče. Njegovo srednjeveško mestno jedro je bilo že leta 1978 uvrščeno na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. V spremstvu vodnika smo se sprehodili po ulicah, dokler se ni pred nami odprl prostran glavni trg, ki sodi med največje srednjeveške trge v Evropi. Obkroža ga niz razkošnih mestnih hiš in bogatih rezidenc, ne manjka pa niti številnih lepo urejenih gostinskih lokalov, ki vabijo na pokušino tradicionalne poljske kulinarike ali zgolj na prijeten oddih ob pijači.

Poleg konference je višek našega druženja predstavljala Lajkonična procesija, ki jo po ulicah Krakova prirejajo enkrat letno, prvi četrtek po prazniku svetega rešnjega telesa. Lajkonik – bradat mož, oblečen v živopisna vzhodnjaška oblačila, na majhnem umetnem belem konju skupaj s svojim pisanim spremstvom glasbenikov, vojakov in zastavonoš “jaše” po mestu, zbira denarne prispevke in z lesenim kijem blagoslavlja darovalce. Uradni del procesije se je zaključil v večernih urah, sledilo pa mu je še vseljudsko rajanje.

Končni rezultat mednarodne konference je obsežen zbornik z naslovom Niematerialne dziedzictwo miasta / Intangible Heritage of the City, ki ga je izdal Zgodovinski muzej mesta Krakov. V njem so objavljeni vsi referati, predstavljeni na konferenci, med njimi tudi prispevek o Škofjeloškem pasijonu.