Zakaj in kako čebele nabirajo in skladiščijo cvetni prah?

Čebela nabira cvetni prah in ga v koških na zadnjih nožicah prenaša prinaša v panj. <em>Foto: Franc Šivic</em>
Čebela nabira cvetni prah in ga v koških na zadnjih nožicah prenaša prinaša v panj. Foto: Franc Šivic
Osmukalnik je pritrjen na vhodu v panj. Cvetni prah, zbran v osmukalniku, imenujemo osmukanec. <em>Foto: Sašo Kočevar</em>
Osmukalnik je pritrjen na vhodu v panj. Cvetni prah, zbran v osmukalniku, imenujemo osmukanec. Foto: Sašo Kočevar
Čebela s čeljustmi potlači cvetni prah v satni celici in ga prekrije z medom. Cvetni prah, ki ga moramo iz celice izkopati, imenujemo izkopanec. <em>Foto: Franc Šivic</em>
Čebela s čeljustmi potlači cvetni prah v satni celici in ga prekrije z medom. Cvetni prah, ki ga moramo iz celice izkopati, imenujemo izkopanec. Foto: Franc Šivic

Cvetni prah ali pelod nastaja v prašnikih cvetlic. Pašna čebela navadno pri iskanju medičine ali cvetnega prahu obiskuje le eno vrsto cvetov, zato je pomemben opraševalec. Ko čebela sede na cvetni venec, jo v trenutku popraši množica pelodnih zrnc. Med letom se čebela čisti tako, da s sprednjimi nožicami počeše pelodna zrna, jim doda slino in medičino, da postanejo lepljive male grudice, ki jih s srednjimi nožicami spravi v koška na zadnjih nožicah.

Cvetni prah, ki ga čebele v koških prinesejo v panj, imenujemo obnožina. Čebele poiščejo primerno celico, se postavijo z zadnjimi nogami vanjo in zdrgnejo kepici z nog. Panjske čebele jih pozneje navlažijo s slino in s čeljustmi stlačijo cvetni prah na dno celice, nato ga prekrijejo z medom. Tako skladiščen cvetni prah lahko počaka do pomladi, ko ga čebele za svoj razvoj najbolj potrebujejo.

Čebelar lahko na vhodu v panj postavi osmukalnik, pripravo za odstranjevanje cvetnega prahu s čebeljih koškov. Ta cvetni prah imenujemo osmukanec.

Ali veš?

  • Srednje močna čebelja družina za svoj obstoj v enem letu potrebuje več kot 20 kg cvetnega prahu in 60–80 kg medu. Za omenjeno količino morajo čebele opraviti okoli milijon izletov, da naberejo cvetni prah, in štiri milijone izletov, da zadostijo potrebam po medu.
  • Čebela pri vsakem letu v panj prinese 16–24 mg cvetnega prahu ali 3–4 milijone pelodnih zrnc.
  • 100 g cvetnega prahu ima toliko aminokislin kot 500 g govedine ali 7 kurjih jajc.
  • Cvetni prah, shranjen v satni celici, fermentira in ni več primeren za prenos genetskega materiala.
  • Cvetni prah dviguje življenjsko energijo, pomirja kožo, zdravi dihala, alergije in neplodnost, izboljšuje prebavo, krepi imunski sistem, krepi srčno-žilni sistem in pomaga pri težavah s prostato.

Pripravila: Mojca Šifrer Bulovec