Mednarodni muzejski dan 2021

Prost vstop, spletni program in razstava plakatov

18. 5. 2021 @ 10:00
Prost vstop

Na mednarodni muzejski dan 18. maja lahko Loški muzej obiščete brezplačno in si ogledate naše stalne zbirke, razstavo Foto Loka v Galeriji na gradu, Sožitje na grajskem vrtu v Okroglem stolpu in Lubnik – gora velikanov v arheološki zbirki.

Pripravljamo pa tudi spletni program, in sicer bomo na spletni strani in družbenih omrežjih objavili tri nove videoposnetke predstavitev del iz naših umetnostnozgodovinskih zbirk: Tihožitje z rožami in grozdjem umetnika Adalberta Schäfferja, izbrana dela iz zbirke Franceta Miheliča in zlate oltarje iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah, ki se nahajajo v grajski kapeli.

Sodelovali bomo tudi na urbani razstavi plakatov slovenskih muzejev, ki jo pripravlja ICOM Slovenija v sodelovanju s prodjetjem Tam Tam. Plakati bodo med 18. in 24. majem na različnih lokacijah po Ljubljani nagovarjali k obisku muzejev, ogledate pa si jih lahko tudi v virtualni knjižici.

O mednarodnem muzejskem dnevu

Mednarodni muzejski svet ICOM že vse od leta 1977 18. maja obeležuje mednarodni muzejski dan. Letošnji bo potekal pod temo Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi ter opominjal na ključne spremembe v družbi in okrevanje v času epidemije covid 19. Tudi muzeji so namreč aktivni člen sprememb in ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, se soočajo z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Muzeji se morajo zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij, v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti.

Deli naprej