Novice

Sreda, 4. januar 2023

Pol stoletja od velike razstave naivne umetnosti v Trebnjem

Decembra je minilo pol stoletja od ene najpomembnejših razstav samorastniške oz. naivne umetnosti na področju bivše države, ki je dokončno afirmirala slovenske umetnike, delujoče na tem specifičnem polju likovne ustvarjalnosti. Razstava se je zgodila v tako rekoč novi Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, ustanovljeni dobro leto prej.

Torek, 27. december 2022

Odšel je Domen Slana

Z žalostjo sporočamo, da je 26. decembra 2022 v jutranjih urah umrl slikar, kipar in oblikovalec Domen Slana iz Puštala pri Škofji Loki. Mnogo prezgodaj se je izteklo življenje tega karizmatičnega likovnega ustvarjalca, mnogim najbolj znanega po svojevrstnem oblikovanju stolov, figur ptic ali pa izvirnih očal.

Torek, 13. december 2022

Simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek simpozija Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, ki je v Loškem muzeju potekal 3. decembra 2022 in je z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

Ponedeljek, 12. december 2022

Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem

Nova stalna razstava v Muzeju Žiri

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra 2022, se je v Muzeju Žiri odprla nova stalna razstava Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem, izšel pa je tudi istoimenski spremni katalog.

Petek, 9. december 2022

Filmi Nejča Slaparja v Stolpu Škrlovec

Nejč Slapar je v 70. letih s filmsko skupino Ime posnel več kratkometražnih igranih filmov, med njimi Do spoznanja, Rdeča kapica in Balada o mrtvecu, in zanje prejel pomembnejše filmske nagrade takratne Jugoslavije, Avstrije in Italije. 

Petek, 9. december 2022

Zaposlimo receptorja (m/ž)

Za določen čas zaposlimo sodelavko oziroma sodelavca za delo na muzejski recepciji in muzejski trgovini, ki obsega stik z obiskovalci, konservatorsko-restavratorska dela, dokumentiranje gradiva, skrb za ustrezne pogoje zbirk in razstav, sodelovanje s kustosi ter vzdrževanje muzejskih stavb, opreme in okolice.

Ponedeljek, 5. december 2022

Razstava Puštuci u Lok v Sokolskem domu

V Sokolskem domu Škofja Loka je na ogled tradicionalna razstava puštalskih likovnih umetnikov. Prevladujoče slikarske zvrsti so krajine, žanrski prizori, tihožitja, mestne vedute in individualni svetovi. 

Četrtek, 1. december 2022

Decembrski odpiralni čas

Decembra bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem.